Hlavní obsah

Juan Dolio je odrazovým můstkem k poznávání Dominikánské republiky

Právo, Bohuslav Borovička

Jedním z největších a nejvíce zavedených turistických středisek na jižním pobřeží Dominikánské republiky je Juan Dolio. Svou polohou je toto letovisko určeno těm, kteří hodlají alespoň část své dovolené věnovat cestování a poznávání.

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li poznat nejkrásnější pláže v Karibiku, jeďte do Punta Cany.

Článek

Současně je Juan Dolio místem pro ty, kteří dávají přednost klidnější dovolené. Vedle těch velkých je tu dostatek relativně menších hotelů a rekreačních komplexů, a dokonce i úplně malých rodinných hotýlků.

Každý z větších hotelů tam má potápěčskou základnu a školu potápění. Pod dohledem zkušených instruktorů může zájemce absolvovat kurs a získat některý ze stupňů potápěčské licence.

Foto: Profimedia.cz

Kdo přijede do Karibiku a nepodívá se alespoň jednou pod vodu, jako by tam nebyl.

Ty, kdo se spokojí s brýlemi a se šnorchlem, potěší, že korálové útesy, na nichž kypí pestrobarevný život, sahají těsně k pláži. Aby si člověk mohl pohodlně a zblízka prohlédnout ony překrásné vodní zahrádky, nemusí být nijak plavecky zdatný. Stačí brýle a ploutve, nebo boty do vody.

Nejkrásnější pláže v Punta Caně

Většina plážových atrakcí a také většina návštěvníků v Juan Dolio se soustřeďuje v centru letoviska. Čím více se od něj vzdálíte, tím turistická infrastruktura řídne a najdete místa, kde vám při slunění a koupání nebude nikdo překážet. Po pláži se dá dojít např. do rybářského městečka Guyacanes, kde můžete alespoň trochu nahlédnout do života místních lidí. To se vám nepoštěstí např. v Punta Cana, kde jsou sice pláže, které patří mezi nejkrásnější v Karibiku, a nejlépe vybavené rekreační komplexy, ale odevšad je tam daleko.

Pokud by vám některý večer připadal v Juan Doliu příliš fádní, je to jen kousek do sousedního letoviska Boca Chica, které je známé svou kosmopolitní atmosférou a bohatým nočním životem v nepřeberném množství barů, klubů a diskoték.

Foto: Archiv, Právo

Masky jsou součástí tradičních dominikánských karnevalů.

Další pozoruhodnou oblastí, do níž je to z Juan Dolia poměrně blízko, je národní park Los Hitises na severozápadě ostrova. Tento kopcovitý kraj chráněné přírody byl v pradávných dobách osídlen původními obyvateli zejména díky příznivému klimatu a také proto, že vápencové skály jsou doslova provrtány přírodními jeskyněmi a kavernami. Dokladem jejich dávného užívání jsou četné nástěnné malby v nich.

Foto: Profimedia.cz

Vápencové skály jsou doslova provrtány přírodními jeskyněmi a kavernami.

Jednou z největších výhod dovolené v Juan Doliu je blízkost hlavního města Santo Dominga. V dobách Kolumbových bylo prvním skutečným městem, které Evropané vystavěli v Novém světě. Kromě Kryštofa Kolumba tam pobýval i jeho bratr, jenž se stal guvernérem nové španělské kolonie, a také mořeplavcův syn Diego.

Právě tohle o stovky let později způsobilo mezi historiky nemalý zmatek. Ostatky otce i syna byly původně pohřbeny v katedrále v Santo Domingu, později byly ostatky Kryštofa Kolumba přeneseny na Kubu a odtud pak do španělské Sevilly. Zčista jasna však archeologové objevili v dominikánské metropoli hrob s ostatky, označený jako ten Kolumbův. Kde tedy objevitel Ameriky tráví svůj věčný odpočinek?

Santo Domingo na seznamu UNESCO

Tak či onak, v koloniální čtvrti Santo Dominga můžete chodit po ulicích, kudy Kolumbus s velkou pravděpodobností chodil, můžete navštívit nejstarší kostel v Americe. Nejstarší je i pevnost Ozama v ústí stejnojmenné řeky.

Pozoruhodná není jen ta část města, která je zapsána na seznamu světových památek UNESCO, ale za vidění stojí i moderní karibská metropole.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost Ozama

Z Juan Dolio se můžete vypravit i do „tropického zahradnictví“ mezi městy Hato Mayor a Sabana de la Mar. Je to květinová farma, kde uvidíte v plné kráse všechno to, co v tamní přírodě roste. Je tam i kus opravdové džungle, jíž můžete procházet po pěšinách. K dalším aktivitám, které se dají v Juan Dolio provozovat, patří mořský rybolov, jízda na koni nebo golf.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám