Hlavní obsah

Jižní Dakota: smutná památka na původní obyvatele Ameriky

Novinky, Martin Švadlenka

Jižní Dakotu si jen málokdo vybere jako jeden z cílů svých cest po USA. Je to však velká škoda. Tento zapomenutý kraj skrývá mnoho ohlédnutí za smutnými událostmi, které výrazně ovlivnily historii severoamerického kontinentu.

Foto: Martin Švadlenka

Crazy Horse Memorial

Článek

Ať už do Jižní Dakoty zavítáte odkudkoli, připravte se na dlouhou jízdu autem. Žádné z měst nemá mezinárodní letiště, je tedy nutné přejet z jiného státu. Většinu území tvoří stepi a náhorní plošiny. Hustota osídlení je velmi nízká, proto projíždíte krajinou, kde i několik hodin nevidíte z auta jediné město, vesnici nebo osvětlení.

Foto: Martin Švadlenka

Nekonečné pláně Jižní Dakoty

Na žádost několika náčelníků kmene Lakotů (Siuxů) započal v roce 1939 polsko-americký sochař Korczak Ziolkowski výstavbu Crazy Horse Memorial. Socha je připomínkou jednoho z nejslavnějších náčelníků tohoto kmene, který se proslavil porážkou generála Custera v bitvě u Little Bighornu.

Největší lidská socha světa

Po dohodě s Lakoty Ziolkowski po celou dobu stavby nepřijal jediný vládní grant ani dotaci, a proto na stavbě dodnes probíhají práce a odstřelování skalního masivu. Pokud se sochu podaří dokončit, stane se svou plánovanou výškou 172 metrů světově největší sochou zobrazující člověka. Těžko odhadovat co by si náčelník Crazy Horse myslel o tom, jak jeho lidé žijí dnes.

Na hranici s Nebraskou se nachází poslední rezervace potomků Lakotů — Pine Ridge. Na první pohled je zřetelné, že nejde o klasické americké město.

Foto: Martin Švadlenka

Památka obětem indiánských válek v Pine Ridge

Většina z třiceti tisíc obyvatel žije na úrovni životního minima. Mnoho z nich je nezaměstnaných a na tváři města je to zřetelně znát. I přesto jsou místní lidé milí a vstřícní. Mnozí z nich už ale dávno zapomněli, jak zní jazyk jejich předků.

Masakr u Wounded Knee

Asi 20 kilometrů od Pine Ridge leží kopec Wounded Knee, místo posledního masakru Lakotů americkou kavalerií. I přes nesporný historický význam tohoto místa vás k němu v nejbližším okolí nenasměruje jediná cedule nebo ukazatel.

Foto: Martin Švadlenka

Hřbitov obětí masakru u Wounded Knee

Současní potomci Lakotů stále cítí obrovskou křivdu a smutek nad tehdejšími událostmi a nehodlají dovolit, aby památný hřbitov na jejich území navštěvovaly davy fotografujících turistů.

Čtyři prezidenti a ohrožený bizon

U největšího města Rapid City se nachází jediná opravdu známá turistická atrakce Mount Rushmore. Hlavy čtyř prezidentů USA vytesaných do skalního masivu přece jen nějaké turisty nalákají, zejména v letních měsících.

Foto: Martin Švadlenka

Mount Rushmore

Na cestě k Mount Rushmore nabízí Jižní Dakota ještě jednu připomínku doby, kdy místním prériím vládli američtí indiáni. Rozhlehlý Custer State Park chová zhruba 1300 kusů bizonů amerických, kteří byli ještě na počátku 20. století na pokraji vyhubení. Zvířata se po místních pláních volně pohybují.

Park je možné projet autem, a když budete mít štěstí, s trochou nadsázky se dá říct, že uslyšíte jejich dech. Bizoni si totiž z projíždějících aut nic nedělají a s naprostým klidem je obklopují a klidně přežvykují dva metry od okénka.

Foto: Martin Švadlenka

Bizoni podél cest

Jižní Dakota je krásnou zemí a smutnou připomínkou toho, že žádná civilizace nemůže vzkvétat, pokud je násilím vytržena ze svého způsobu života a vhozena do světa, kde nechce a asi ani neumí být...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám