Hlavní obsah

Jihotyrolské babí léto, jak ho znala císařovna Sissi

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud neholdujete zimnímu období, měli byste v následujících týdnech vytěžit z příznivého počasí, co se jen dá. Odreagováním může být třeba prodloužený víkend v Jižním Tyrolsku, které se chlubí 300 slunečnými dny v roce. Možností, jak si užít pozdní léto, je tady vícero.

Foto: Archiv Südtirol

Kvetoucí zahrady zámku Trauttmansdorff

Článek

Klidnou procházku bez šplhání po horách si můžete dopřát u zámku Trauttmansdorff blízko italského lázeňského města Merano. V komnatách tohoto zámku svého času pobývala samotná císařovna Sissi.

Dospělí turisté ocení rozlehlé botanické zahrady (v nadmořské výšce 334–438 metrů) se skvostnými jezírky, skleníky a pavilóny, mezi nimiž se vinou upravené chodníčky lemované květinami z různých koutů světa. Dětem se nejspíš zalíbí hlavně minizoo s papoušky a dalším zvířectvem.

Foto: Archiv Südtirol

Jedinečné botanické zahrady zámku Trauttmansdorff získaly letos Ocenění mezinárodní zahrada roku.

Jednou z atrakcí je v zámeckých zahradách také vyhlídková plošina příhodně ve tvaru dalekohledu. Poskytuje dokonalý výhled nejen na rozmanitost zahrad, ale i do širšího okolí.

Po prohlídce exteriéru se vydejte navštívit Touriseum nacházející se uvnitř zámku. Jedná se o muzejní expozici, která promlouvá o dějinách turistiky v Jižním Tyrolsku. Není třeba se obávat nudných dat a čísel, expozice se snaží nabízet informace interaktivní formou.

Vzhůru na horské svahy

Jestliže je pro vás tím nejlepším odpočinkem pohyb na čerstvém vzduchu, vydejte se v Jižním Tyrolsku na túru klikatými horskými cestičkami. Budete míjet jezera i venkovské statky a dojdete třeba až ke stařičkým modřínům.

Foto: Archiv Südtirol

Při cestě ke kostelu St. Gertraud budete míjet dřevěné malé farmy, které vypadají, jako by byly zarostlé do travnatých svahů hor.

Poblíž zmiňovaného Merana se rozprostírá vodní nádrž Zogger. Nedaleko odsud najdete v nadmořské výšce 1153 metrů malebnou vesničku Kuppelwies (italsky Pracupola). Odsud vede cesta kolem horských stavení, křížků a božích muk až ke statku Aussergraben-Hof. Ten pochází z 18. století a leží ve výšce 1378 metrů nad mořem.

Dál zamiřte do vesnice St. Nikolaus (italsky San Nicoló), v níž si všimněte tradiční architektury a upravených zahrádek. Skrze zdejší borovicový les se vydejte k dalším statkům - Gasteig, Gschöra a Kropfen. Další zastávkou pak může být horský kostelíček St. Gertraud ve výšce 1519 metrů nad mořem.

Foto: Profimedia.cz

Kostel St. Gertraud (sv. Gertrudy)

Právě u kostelíku se turistům nabízí pohled na staré modříny, které zdejší krajinu tiše střeží už 2000 let. Patří tak mezi nejstarší stromy v celé Evropě. Největší z nich dosahuje výšky 36,5 metru. Jeho kmen má obvod přes osm metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám