Hlavní obsah

Jihlava turisty láká pod střechy

Jihlava zamýšlí vytvořit pro turisty neobvyklý okruh. Povede půdními prostorami historických objektů. Informoval o tom náměstek primátorky Martin Laštovička (za KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Jihlava zřejmě dostane nový prohlídkový okruh.

Článek

Iniciativa se inspirovala unikátním projektem města Cheb, cenná díla středověkých tesařských mistrů z Jihlavy by mohla tuto evropsky významnou historickou přehlídku vhodně doplnit.

Součástí jihlavského okruhu by měl být obrovský krov chrámu sv. Jakuba Většího, poprvé zpřístupněný v roce 2020 po rozsáhlé rekonstrukci. V rámci prohlídky by se zájemci měli dostat i pod jednu z největších jihlavských střech: rozměrnou a vysokou čepici nad starobylou jihlavskou radnicí.

Zaměřit se na architekturu

V jednání je i další zajímavý dům v městské památkové rezervaci v ulici Matky Boží. Jeho několikapatrový renesanční krov přesahuje i do sousedních domů.

„Zájem o tento prostor projevil stavební historik a specialista na krovy Jiří Bláha z telčského pracoviště Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR. Rád by krov postupně odkrýval a součástí prohlídky by chtěl mít též laboratoř s ukázkami péče o historické dřevo,“ poodhalil součásti záměru Laštovička.

Stejně jako na prostor pod střechami chce Jihlava v budoucnu lákat zájemce o architekturu a řemeslný um předků i na prohlídky cenných renesančních domů v městské památkové rezervaci.

Modely hradů představují jejich původní podobu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám