Hlavní obsah

Jih Čech v létě přilákal nejvíc turistů, hlavně domácích

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíc turistů přijelo v létě na jih Čech. Od července do září si v regionu užilo dovolenou přes 780 tisíc lidí. Kraj se stal v létě nejnavštěvovanějším tuzemským regionem. Historicky poprvé za sebou nechal v počtu hostů i přenocování všechny ostatní české regiony, a dokonce i Prahu.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov byl letos méně navštěvovaný kvůli absenci turistů z Asie.

Článek

Navzdory koronavirové krizi tu návštěvníci strávili více než 2,38 milionu nocí, což bylo o téměř pět procent víc než v roce 2019.

Podle Jihočeské centrály cestovního ruchu turisty sem přilákal projekt s názvem Léto v jižních Čechách, který lidem nabízel slevové vouchery na ubytování i vstupy do zámků či zoologických zahrad.

Podle údajů statistiků přijelo od začátku letních prázdnin do konce září 780 744 hostů. Dovolenou si tu užili převážně čeští turisté, cizinců přijela asi třetina. Šlo především o německé či rakouské turisty.

Památky zavřely a začal velký úklid

Cestování

„Hlavním důvodem byla samozřejmě koronavirová pandemie,“ řekl Jaromír Polášek, ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu. Například do Českého Krumlova vůbec letos nepřijeli asijští turisté. Přestože v posledních letech jej navštěvovali skutečně hojně a tvořili zhruba polovinu zahraniční klientely. „Do budoucna se musíme zaměřit na turisty z jiných, především evropských zemí,“ dodal ředitel.

Paní Marie, provozovatelka penzionu na Lipensku, měla z léta obavy. „Lidé začali na jaře pobyty odhlašovat, ale naštěstí přes léto jezdili,“ řekla Právu. Podle ní šlo především o rodiny s dětmi, většina se ubytovala na pět dní. „Sice to nebyla taková sezona, jakou jsem zažívala v minulých letech, ale nezkrachovala jsem,“ dodala.

Podzimní ztráty většina přežije

Přestože stávající podzimní lockdown turismus na jihu Čech podobně jako jinde znovu zcela ochromil, podle Poláška jsou ale letní data nadějí, že velká část poskytovatelů služeb v cestovním ruchu koronavirovou krizi přežije.

„Sice s velkými ztrátami, ale přežije,“ dodal Polášek s tím, že například jihočeské kempy dosáhly na své loňské tržby, pětihvězdičkové hotely jsou na čtvrtině tržeb.

Jihočeský kraj je připraven poskytovatelům služeb v cestovním ruchu opět pomoci. „Chceme jim v průběhu zimní sezony i v celém příštím roce poskytnout maximální podporu tak, aby přežili ztráty, které epidemie přináší,“ řekl náměstek jihočeského hejtmana František Talíř.

Až se rozvolní vládní opatření, kraj chce opět slevové vouchery na ubytování či vstupy do jihočeských památek turistům nabízet.

Ochranáři prosí návštěvníky, aby šetřili Krkonoše

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám