Hlavní obsah

Jedno z nejhezčích letišť na světě? Leží mezi himálajskými kopci

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je otevřené necelé dva týdny, přesto už se o letišti v indickém Pakyongu píše, že je jedno z nejhezčích na světě. Nachází se totiž v pitoreskní krajině mezi himálajskými kopci. Není to ale jediná věc, kvůli které se k němu upírají zraky. Sté letiště v zemi je titulováno i přízviskem zázrak inženýrství kvůli náročnému terénu, v němž stojí, píše server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Krajina státu Sikkim. Ilustrační foto

Článek

Letiště Pakyong je prvním, které se ve státě Sikkim otevřelo. Domov třetí nejvyšší hory světa Kančendžengy je teď mnohem přístupnější pro ty, kdo by Himálaj chtěli zdolávat právě odsud.

Pakyongské letiště, ležící asi 60 kilometrů od čínských hranic, se nachází v nadmořské výšce 1371 metrů, což se nezdá příliš. Přírodní podmínky práci na stavbě ovšem ztěžovaly a nevyzpytatelné počasí může být pro piloty i v budoucnu výzvou.

Podle Punje Lloyda, mluvčího projektu, jehož zhotovení zabralo devět let, byla stavba extrémní výzvou, přesto velmi vzrušující. Podle stavbařů bylo vůbec nejtěžší na místo dopravit materiál, strmé a úzké silnice práci moc neulehčovaly.

Další překážku představoval terén, který se musel vyrovnat, aby na něm mohla vyrůst 1,75 kilometru dlouhá ranvej.

„Teď máme v Indii celkem 100 operujících letišť,“ pochlubil se při otevíracím ceremoniálu premiér Narendra Modi.

„Tohle letiště ukazuje potenciál našich inženýrů a stavitelů v plné šíři. Museli se potýkat s přírodními živly, terénem, přívalovými dešti. Jedná se o skutečný zázrak inženýrství,“ dodal předseda vlády.

Místní získají práci

Samotná budova letiště je drobná, pojme 100 cestujících. Důvod, proč se ovšem o tak malém letišti píše všude po světě, je právě úchvatná scenérie, do níž je zasazeno. A právě ta má být pro turisty hlavním důvodem, proč do státu Sikkim vyrazit.

Krajina, která ze severu sousedí s Čínou, z východu s Bhútánem a ze západu s Nepálem, totiž nabízí návštěvníkům přes 200 horských jezer, 21 ledovců a mnoho dalšího.

„Turisté mají Sikkim v oblibě,“ tvrdí Modi. „Jakmile letiště vejde do plného provozu, čísla návštěvníků budou stoupat. Místní zase získají pracovní příležitosti, v okolí budou moci vyrůst hotely, ubytovny či restaurace,“ dodal premiér.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám