Hlavní obsah

Jedinečné evropské katedrály

Novinky, Novinky

Tento drobný historický exkurz by vám měl pomoci při rozhodování, kam se vypravit za minulostí, uměním a nadpozemským prožitkem, který, dle některých historiků umění, katedrály nabízí.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Notre Dame je známá po celém světě.

Článek

Notre Dame, Francie

Během své první návštěvy katedrály Notre Dame v 19. století slyšel kritik architektury Eugéne Emmanuel Viollet-le-Duc hrát varhany. Měl dojem, že hudba přichází z nebes a je lemována skleněnou vitrážovou růží. Byl dojat, že potřeboval doprovodit ven.

Tato známá pařížská pamětihodnost byla postavena ve 12. století. Někteří lidé si myslí, že hustý provoz a znečištění ovzduší mají negativní dopad na umělecké působení této gotické katedrály, přesto je architektonicky významná. Byla první katedrálou, která překonala výšku 30 metrů a při konstrukci stropu byly použity do té doby neznámé prvky.

Dnešní návštěvník asi podobné pocity neprožije, ale týčící se věže, působivé klenby a historická hodnota mnoha evropských katedrál vskutku budí úctu. Po Evropě jich je rozeseto na tisíce, takže je někdy těžké určit, které vážně stojí za to. Výběr osmi z nich přinesl magazín VIPmag s odkazem na světoznámý magazín Forbes.

Katedrála v Chartres, Francie

Tato katedrála pochází z 12. století a je umístěna ve středověkém městečku Chartres. Je známa pro své sochy, vitrážová okna a architektonickou eleganci. Zajímavostí je také to, že byla postavena v průběhu „pouhých“ 30 let, narozdíl od ostatních katedrál, jejichž stavba trvala i stovky let.

Katedrála v Chartresfoto: Profimedia

Katedrála Santa Maria Del Fiore, Itálie

Výstavba této katedrály ve Florencii byla započata roku 1296 a trvala 170 let. Stejně jako u jiných katedrál, i tady v průběhu staletí přibývaly různé změny a dodatky. Konečnou podobu fasády bylo možné spatřit až od roku 1870. Velký dóm je vyzdoben malbami s biblickými tématy a ve stavbě je patrný jak gotický, tak renesanční styl.

Katedrála Santa Maria del Fiorefoto: Profimedia

Katedrála Roskilde, Dánsko

Roskilde je první skandinávskou katedrálou postavenou v gotickém stylu a z cihel. Vznikla v průběhu 12. a 13. století. Nakonec se stala mausoleem pro dánskou královskou rodinu, což přidalo na jejím významu. Během staletí se architektura a umělecká výzdoba změnila, takže mohou návštěvníci bezprostředně sledovat vývoj uměleckých stylů.

Katedrála Roskildefoto: Profimedia

Katedrála v Seville, Španělsko

Španělé měli specifický způsob ztvárňování gotiky, která definovala katedrály v Evropě. Katedrála v Seville je z roku 1402 a byl zde pochován Christopher Columbus. V její architektuře je zabudován i minaret z původní mešity, která na daném místě stála. Spolu s okolními budovami tvoří památník španělské kulturní a umělecké historie.

Katedrála v Sevillefoto: Profimedia

Katedrála ve Štrasburku, Francie

Katedrála ve Štrasbourku, na francouzsko - německém pomezí, nabízí návštěvníkům jedinečný zážitek. Pochází ze 13. století a kombinuje v sobě románský a gotický styl. Je známá, protože bývala nejvyšší církevní stavbou až do roku 1880, kdy jí překonala katedrála Cologne v Kolíně nad Rýnem.

Katedrála ve Štrasburkufoto: Profimedia

Katedrála sv. Víta, Česká republika

Konstrukce této gotické katedrály v Praze byla započata roku 1344 a trvala staletí. Je největší katedrálou v Čechách a ve své historii hostila korunovace českých králů a královen. Panovníci jsou také pohřbeni v mausoleu, které je obklopeno prstencem kaplí, kde se skrývají relikvie svatých patronů.

Katedrála sv. Víta. Foto: archiv

Durhamská katedrála, Anglie

V hrabství Durham v Anglii se nachází katedrála, která je ukázkovým příkladem románské architektury. Byla postavena mezi léty 1093 a 1130 a pyšní se vzácným normanským řemeslnictvím a oltářem sv. Cuthberta, který dodnes láká poutníky.

Katedrála v Durhamufoto: Profimedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám