Hlavní obsah

Japonský kočičí ostrov bojoval s nedostatkem krmení. Pomohla prosba o pomoc

Kočičí legie, která žije a vládne na odlehlém japonském ostrůvku Aošima, si může spokojeně mnout tlapky. Po prosbě o pomoc se jí z celého Japonska začalo hrnout jídlo. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Reuters

Japonský ostrov Aošima ovládly kočky.

Článek

Na ostrůvku Aošima v jižní části Japonska žije více než 140 koček, které převyšují počet lidských obyvatel poměrem osm ku jedné. Před časem ovšem kočkám došla potrava — a obyvatelé vyslali naléhavou prosbu o pomoc.

„Jídlo začalo proudit z celého Japonska," řekl AFP devětapadesátiletý Kazujuki Ono, jehož vzkaz na Twitteru celou akci spustil. „Máme ho tolik, že už ho nemáme kam ukládat. Ale kočky nikdy nebyly šťastnější," dodal s tím, že první krabice s krmením do přístavu na Aošimě začaly připlouvat z půl hodiny vzdálené pevniny 22. února, což je v Japonsku oficiálně vyhlášený Den koček.

Foto: Profimedia.cz

Aošima je turistickým cílem právě kvůli množství koček, které tu žijí.

„Na jaře a v létě vozí kočkám krmení turisté. Ale když se ochladí, moře je rozbouřené a nikdo sem nejezdí. Někdy se sem ani lodi přes rozbouřené moře nedostanou. Žijeme na takovém trochu záhadném ostrově," uvedl Ono.

Lidské obyvatele nahradily kočky

Aošima bývala domovem tisícovky lidí, ale v současnosti jich tu zbývá už jen 16 — většinou důchodců. Kočky byly na ostrov původně zavezeny proto, aby hubily myši na rybářských lodích. Rozmnožily se ale natolik, že se staly turistickou atrakcí, za níž na Aošimu míří návštěvníci z Asie i z Evropy.

„Pro kočky je to tu ráj," dodal Ono. „Nejsou tu vrány, ani psi, motorky či auta. Nic nemilují víc, než polehávat na ulici a celý den se vyhřívat na sluníčku. A když mají plná bříška, šťastně předou."

Reklama

Související témata:

Související články

Na japonském ostrově se přemnožily kočky

Odlehlý japonský ostrůvek Aošima osídlily kočky. Původně jich tam dovezli jenom pár, aby chytaly myši zamořující rybářské lodě, dnes tam připadá na každého...

Výběr článků

Načítám