Hlavní obsah

Jako z kreslené pohádky. V Íránu vyrostlo pestrobarevné rekreační středisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Upoutá hned na první pohled. Nové rekreační středisko Majara na íránském ostrově Hormuz se nemusí příliš snažit, aby si vysloužilo pozornost. Tvoří ho totiž zhruba 200 pestrobarevných kopulí, které vypadají jako z kreslené pohádky. Podle architektů podoba domečků odráží pestrost okolní krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Středisko v době výstavby

Článek

Majara znamená dobrodružství a o to návštěvníci nebudou ochuzeni. V celkem 17 různě propojených apartmánech se může ubytovat až 85 hostů, vybrat si mohou z domků různé velikosti, tvarů i barev — od modré, žluté, tmavě červené až po vojensky zelenou. Ve zbývajících kopulích jsou restaurace, lázně, kavárna, obchůdky nebo i modlitební místnosti.

Teheránské architektonické studio ZAV Architects o svém nejnovějším výtvoru uvedlo, že vychází z krajiny ostrova Hormuz. „Má přirozeně zbarvené písky a sedimenty, které přírodě dodávají barevnost. Hormuzu se často říká duhový ostrov,“ uvedlo studio.

„Barvy nemůžete vymazat ze životů, oblečení, objektů ani prostoru. To nám dodalo odvahu je využít k vyzdobení exteriérů,“ uvedli architekti o rekreačním středisku, jehož fotografie proběhly v uplynulých týdnech po internetu.

Domky jsou vevnitř dostatečně prostorné a vzdušné a stejně jako exteriéry nepostrádají barvy. Do stavby kopulí se podle studia zapojilo mnoho místních, každý den na konstrukci pracovalo zhruba 50 lidí.

Středisko Majara je jen jednou částí projektu, který má zvelebit ostrov Hormuz a učinit ho turisticky atraktivnějším.

„Pobřeží Perského zálivu je v Íránu nerozvinuté. Je běžné, že jinde u moře díky vysokým cenám ropy vznikají luxusní stavby, my se chceme držet více při zemi,“ uvedlo architektonické studio s tím, že ceny za ubytování začínají v přepočtu na 430 korunách za noc.

Podle společnosti jsou přírodní zdroje a geografická poloha velkou předností. „Pokud je využijete moudře, můžete zvýšit HDP a přinést užitek nejen obyvatelům ostrova, ale i celé zemi,“ uzavřeli architekti.

Nejdražší soukromý ostrov na Maledivách? Noc vyjde na 1,7 milionu korun

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám