Hlavní obsah

Jako duha. Města, která hrají všemi barvami

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedivé či klasické bílé fasády jsou ve městech a čtvrtích proslulých svojí barevností spíše kontroverzním úletem než samozřejmostí. Možná vás z té záplavy barev sem tam i zabolí oči, z Česka na takové výstřelky přece jen nejsme zvyklí.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na tuto část města San Juan nutí k zamyšlení, v jak nudných stavbách Češi vlastně bydlí.

Článek

Země jako Portoriko, Maroko a Brazílie spojují barvy. Vesele pomalované a natřené fasády domů v některých městech těchto států přitahují pozornost cestovatelů i umělců. A pro tamní obyvatele jsou chloubou. V někom může návštěva barevných čtvrtí vyvolávat vzpomínky na dětství a malování temperami, v jiném chuť po návratu z cest natřít podobně i svůj dům.

Pro marocké město Chefchaouen je typická modrá

Městečko Chefchaouen leží na severu Maroka a je domovem pro přibližně 35 tisíc lidí. Ti povětšinou žijí ve světle či tmavě modrých domech. Právě modrá je neodmyslitelně spjatá s tváří tohoto města. Podobně jako pěstování konopí. Chefchaouen se rozprostírá na svazích pohoří Rif a jeho úzké uličky připomínají bludiště. V místních obchůdkách i restauracích je oproti jiným marockým destinacím poměrně levně. Turisté si také pochvalují pořádek a klid.

Foto: Profimedia.cz

Modrá barva má podle odborníků zklidňující účinky. Možná proto si v Chefchaouen turisté vychvalují poklidnou atmosféru.

Old San Juan v Portoriku: Domy jako pastelky

Pozitivní atmosféru zapříčiněnou slunečným a teplým počasím Portorika umocňuje v San Juan pestrobarevná architektura, která zdobí historickou část tohoto města. V San Juan žije zhruba 400 tisíc obyvatel, každoročně ale počet lidí narůstá přílivem tisíců zahraničních turistů. Ti tu mají stále co obdivovat. Před třiceti lety zapsalo UNESCO na svůj seznam světového dědictví některé zdejší stavby. Mezi nimi byly například vojenské pevnosti San Felipe del Morro a San Cristobál.

Foto: Profimedia.cz

Blok domů v portorické metropoli trochu připomíná pastelky v penále.

Barevný zmatek v brazilském Riu de Janeiru

Uměleckým dílem v zoufalém prostředí chudinské čtvrti Ria de Janeira se staly malby dvou nizozemských umělců. Jeroen Koolhaas a Dre Urhahn, kteří jsou spíše známí jako Haas & Hahn, se před několika lety rozhodli trochu pozvednout život chudým Brazilcům, kteří živoří v doslova smradlavých čtvrtích, jakými jsou třeba Vila Cruzeiro a Santa Marta. Alespoň esteticky se barevnými malbami úroveň těchto prokletých částí Ria de Janeira viditelně pozvedla.

Foto: Profimedia.cz

I přesto, že v chudinských čtvrtích Ria de Janeira páchne kanalizace, lákají k zastávce kvůli svému originálnímu designu.

Reklama

Výběr článků

Načítám