Hlavní obsah

Jak volat z dovolené v cizině bez mobilu

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li být i na dovolené v kontaktu se svými blízkými a něco ušetřit proti volání z mobilních telefonů, nabízí se možnost kontaktu prostřednictvím pevné linky nebo telefonního automatu, či voláním prostřednictvím počítače. Kromě možnosti koupě předplacené karty zahraničního operátora, kde však musíte provolat celou její hodnotu, se nabízí možnost zakoupení předplacené karty v České republice ještě před odjezdem na dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Nejširší nabídku služeb má v této oblasti Telefónica O2. S Kartou X Plus, která se prodává v ceně 300, 500 a 1 000 Kč, lze volat za výhodné ceny nejen ze zahraničí, ale případný neprovolaný kredit lze využít i pro volání v České republice.

Minutové hovorné se pohybuje od 8,40 do 12,60 Kč, volat lze celkem ze 32 zemí. Například pro minutový hovor z Chorvatska znamená 17,40 Kč a v tomto případě je tak hovorné vyšší než při volání z mobilu s eurotarifem jakéhokoli z mobilních operátorů působících v Česku.

K volání s Kartou X Plus je třeba nejprve vytočit přístupové číslo, které je pro každou zemi jiné. Přehled přístupových čísel je k dispozici na internetových stránkách. Poté zadáte číslo své karty, PIN a volané číslo v České republice.

Pozor je třeba dát na to, že karta má omezenou časovou platnost a částku na kartě je tak třeba v určené lhůtě vyčerpat, jinak propadne.

Volání bez peněz

Pro případ, že budete potřebovat volat ze zahraničí, ale nebudete mít u sebe hotovost, je dobré si pořídit službu Telekonto. U ní se provolané hovorné účtuje až k domácímu tarifu na pevné lince. Hovorné je ve stejné výši jako u Karty X Plus, při volání na mobil se ale připlácí částka, kterou platíte podle svého tarifu.

Výhodou proti kartě je, že platíte jen to, co skutečně provoláte, a nemusíte vyčerpat celou hodnotu karty. Nevýhodou ovšem je, že pro tuto službu musíte mít doma pevnou linku a mnoho lidí, kteří používají jen mobil, tuto službu tak nemůže využít. Službu Telekonto musíte před odjezdem do zahraničí aktivovat, za aktivaci se platí 50 Kč.

Stejně jako u Karty X Plus nejdřív zavoláte na přístupové číslo pro volání ze zahraničí do České republiky. Poté zadáte číslo své karty Telekonto a zadáte PIN. Následně zadáte číslo v České republice s mezinárodní předvolbou 00420.

Přes internet zdarma

Volat se dá i úplně zdarma, a to například prostřednictvím oblíbené služby Skype. Pro její využití ovšem potřebujete počítač připojený k internetu, nebo být alespoň v blízkosti internetové kavárny, odkud lze rovněž hovor uskutečnit. Zdarma lze potom volat do České republiky ostatním uživatelům této služby na speciální telefonní číslo. Platí ovšem, že volaná osoba musí být ve smluvené době u počítače připojeného k internetu.

Za příplatek lze službu Skype rozšířit i na volání na klasická telefonní čísla v České republice. Za několik tisíc korun si můžete pořídit speciální telefon s podporou Skype, který lze k internetu připojit i bez počítače a volat tak podobně jako s mobilním telefonem.

Kolik zaplatíte za volání z automatu v zahraničí (v Kč)
ChorvatskoSlovenskoŘeckoItálie
O2 Telekontopevná linka12,608,408,408,40
mobil*18,4314,2314,2314,23
Karta X Pluspevná linka12,608,408,408,40
mobil17,4013,2013,2013,20
*cena za volání s tarifem O2 Simple 260

Reklama

Související témata:

Související články

Užijme si dovolenou bez stresu

Odpověď na otázku, co dělat, abychom po návratu od moře, z hor či zaoceánského parníku neotravovali kolegy stížnostmi, jaký to byl zase horor, je prostá....

Výběr článků

Načítám