Hlavní obsah

Jak na směnu peněz před dovolenou? Řešte ji s předstihem

Se stále větší rozšířeností bankomatů po světě odpadla nutnost brát si s sebou peníze na celou dovolenou v hotovosti. Vždy je však lepší mít u sebe alespoň po příletu nějakou sumu v zahraniční měně, protože směna na letišti obvykle nebývá výhodná. A vzhledem k tomu, že výběry z bankomatů v zahraničí rozhodně nemají zdarma všichni klienti bank, je směna peněz před dovolenou stále aktuální téma.

Foto: Profimedia.cz

Mít hotovost v měně státu, kde se nacházíte, je praktické. Platební karta vás totiž nezachrání vždy.

Článek

Pokud cestujete pouze do nějakého hlavního města v Evropě, je značná pravděpodobnost, že většina podniků bude přijímat platební karty. Pokud se však dostanete stranou z turistických míst, popojedete někam na okraj města či na venkov, můžete stále narazit na problém. A kolikrát se stane, že jednoduše platební terminál vypadne. V ten moment buď začnete hledat nejbližší bankomat, anebo sáhnete do „železných zásob”.

Nehledě na to, že asi skoro každého někdy platební karta v zahraničí zradila. Bankomat odmítl vydat peníze anebo platební terminál platbu z karty nepřijal. V takových chvílích se pohotovostní zásoba místní měny hodí. V eurech, pokud se pohybujete po Evropě, či v dolarech, míříte-li do Ameriky či Asie. V oblíbených dovolenkových destinacích na severu Afriky, jako jsou Egypt, Tunisko či Maroko, vám obvykle pomůže jakákoliv z těchto dvou měn.

Ač třeba v New Yorku či Dubaji již taxikáři berou platební karty, ve velké většině destinací s tímto výdobytkem moc počítat nemůžete. A pokud nemáte zařízený transfer na hotel od cestovní kanceláře, je hotovost v kapse vitální. Směnný kurz na letištích výhodný nebývá a ani v hotelech nebývá nejlepší. Navíc koruny na místní měnu také, snad s výjimkou Slovenska, pravděpodobně nesměníte. A i bankomaty si mohou účtovat poplatek za výběr, nad rámec poplatků, které vám za něj může zaúčtovat vaše banka.

Některé exotické měny seženete už v ČR

V případě některých exotických měn ale můžete přikročit ke směně již před dovolenou v České republice. Jen na to musíte myslet včas.

„Objednat s předstihem až 10 dnů lze přes náš online rezervační systém jakoukoliv námi obchodovanou měnu (např. i emirátský dirham, thajský baht, čínský juan apod.), pokud ji máme momentálně skladem. V případě exotických měn či ‚sezónních hitů‘ (bulharská leva, turecké liry), jejichž zásoby hodně kolísají, rezervaci určitě doporučujeme. Ještě jistější je objednat si exotickou měnu s velkým předstihem i několika týdnů emailem či telefonicky,” řekl Novinkám odborník skupiny Interchange Václav Truneček.

A kolik si lidé nejčastěji mění? „Nejvíce si klienti tradičně vyměňují peníze v průběhu letních měsíců - června až srpna. Průměrná částka se pohybuje okolo 7 800 korun,“ řekl Novinkám mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Směna může být v poměrně výhodná i v zahraničí, když víte, jak na to. Kupříkladu ve Vietnamu získáte nejlepší kurz nikoliv na letišti, v hotelech či jak byste asi očekávali - v bankách. Nejlepší kurz na vás totiž čeká ve zlatnictvích, které legálně směňují peníze. Ale české koruny vám tam samozřejmě nesmění. Musíte tak disponovat ideálně dolary, abyste mohli za rozumný kurz získat vietnamské dongy.

Většina turistů si tak přiveze do země vyšší stovky dolarů, které posléze vymění ve zlatnictvích za dongy. Pokud potřebují více peněz, zamíří posléze k některému z bankomatů. Je vhodné jich obejít klidně i několik - poplatky, které si účtují, jsou často různé.

„Šidítko” mnohým neznámé

A pokud budete moci v nějakém obchodě zaplatit svou platební kartou, existuje ještě jedna častá chyba, kterou lidé dělají. Terminál či přímo prodejce vám totiž často nabídnou, zda chcete úhradu provést v místní měně či v měně, ve které máte vedený účet (tedy obvykle v českých korunách). Ač byste mohli zazářit, že vidíte povědomou měnu, a s dojmem, že to bude bezpečnější, chtít platit v korunách, nedělejte to.

V momentě, kdy byste si vybrali platbu v korunách, proběhlo by převedení placené sumy v kurzu, který nemáte ani vzdáleně pod kontrolou (a asi by se vám moc nelíbil), a navíc je za tuto „směnu” obvykle ještě účtován poplatek kolem tří procent. Vždy, když cestujete a platíte kartou, volte platbu v místní měně. A proč vám tedy prodejci tuto možnost vlastně vůbec nabízí? Protože pokud při platbě zvolíte svou domovskou měnu, dostanou z vaší nedobré volby finanční podíl...

Reklama

Výběr článků

Načítám