Hlavní obsah

Jak cestovat s dětmi a nezbláznit se z toho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stalo se vám o prázdninách, že jste vyrazili na dovolenou s dětmi a dopadlo to rodinnou katastrofou? Kolikrát jste pak v hotelu nebo na procházce kolem památek slyšeli, že prázdniny u babičky jsou mnohem lepší? Ve výsledku se ta nepříjemná nálada přenesla i na vás a vy jste se vrátili utahaní ještě více, než jste byli před dovolenou. Máme pro vás pár drobných tipů, jak tomu alespoň částečně předejít.

Foto: Profimedia.cz

Dítě nesmí mít na dovolené pocit, že je zanedbávané.

Článek

Dlouhá cesta autem je pro mnoho rodin postrachem. Valná většina rodičů se snaží své děti zabavit iPodem, videem, hrami Playstation a filmy na DVD. Ne vždy je to však nejšťastnější řešení. Úplný soupis rad, jak na děti na cestách, naleznete v magazínu VIPmag.

Zkuste někdy své děti rozptýlit různými kvízy, otázkami a slovními hrami. Divili byste se, jak cesta překvapivě rychle utíká, když všichni procvičujete své mozkové závity. Také je dobré naplánovat dostatek zajímavých zastávek, které by cestu zpestřily a vy si mohli také protáhnout nohy.

:. Dovolená nezačíná příjezdem do hotelu, ale už samotnou cestou.foto: Profimedia

Hotel pro dospělé či dětský svět?

Chybou číslo jedna je pak výběr resortu či hotelu, který není pro děti příliš vhodný. Stává se to často čerstvým rodičům, kteří mají oblíbený resort, kam jezdili před narozením dítěte. Zjištění, že takové zamilované místo vaší rodině již nevyhovuje, je mnohdy nepříjemné.

Na druhou stranu však určitě nechcete skončit v dětském ráji, který je zaměřen jen a jen na děti. Po chvilce by vám začaly hrůzou vstávat vlasy na hlavě. Ideální je zvolit zlatou střední cestu, tedy resort, kde si přijdou všichni na své.

Není dítě jako dítě

Nestačí však zvolit místo, které je vhodné pro děti. Ujistěte se, že je vhodné pro děti v určitém věku. Teenageři by jistě neocenili skluzavku pro nejmenší, stejně jako by pětiletí špunti nebyli nadšeni z plážového volejbalu.

:. Když se děti baví, tak je dovolená hned daleko jednodušší.foto: Profimedia

Například nově renovovaný resort Hawks Cay na Floridě je mezi rodinami velmi populární. Nabízí totiž různé aktivity pro různé věkové kategorie. Ukázkou je program AquaJam, kam se mohou děti v rozmezí 12-17 let zapsat na třídenní kamp. Ten je velkým hitem, protože zahrnuje jízdu na kajaku, plachtění, potápění se šnorchlem i s výstrojí atd.

Komu dítě svěříte?

Když už najdete vhodné místo a chcete své děti zapsat do nějakého sportovního či jinak zábavného programu, přesvědčte se nejprve, kdo daný program vede. Setkejte se s vedoucím předem a zjistěte, zda se s ním bude vaše dítě cítit dobře.

Některé hotely dokonce přidaly službu jakéhosi „rodinného komorníka“, který bude vaše děti hlídat a postará se, aby dovolená proběhla podle vašich představ. Rodinné dovolené jsou totiž vzrůstajícím trendem. Je tedy důležité věnovat pozornost všem členům rodiny.

Příprava nade vše

Vzít celou rodinu na dovolenou může skoro každý. Aby se ale z takové dovolené staly příjemné chvíle, na které budete vzpomínat dlouho, je dobré se na to připravit předem a předejít trapným a protivným situacím.

:. Nové zážitky na děti působí během dovolené velmi dobře.foto: Profimedia

To je zvláště důležité, pokud se na dovolenou vydáváte s dospívajícími dětmi. Prohlédněte si nabídky hotelů, zda nemají speciální balíčky, jako například hotel Hyatt na Arubě. Ten vám k jednomu objednanému pokoji dá 50 procent slevy na oddělený pokoj pro děti. Tím si své dospívající potomky jistě získáte.

Tajemstvím cestování s dětmi je tedy plánování a důkladná příprava. Nebojte se věnovat energii vyhledávávní aktivit, zajímavých míst, příhodného ubytovaní atd., odměnou vám bude klidná dovolená, která upevní rodinné vztahy a zajistí vám mnoho příjemných vzpomínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Pompeje zvou na noční prohlídku památek

Návštěvníci starověkých Pompejí mají po roce opět možnost vyrazit na unikátní noční procházku po hlavních pamětihodnostech tohoto římského města. Její součástí...

Výběr článků

Načítám