Hlavní obsah

Italské městečko láká nové obyvatele. Bude jim přispívat na nájem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik italských městeček už přilákalo nové obyvatele na domy za euro. Obec Teora se k nim připojuje, ale s drobnou odchylkou. Potenciálním rezidentům nabízí, že jim bude po dobu dvou let měsíčně vyplácet 150 eur (3730 korun). A háček? Lidé musejí v městečku setrvat nejméně tři roky, a navíc musejí mít alespoň jedno dítě, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle městské rady je aktuální plán lepší než prodej domů za euro. Zájemci si mohou dům jen pronajímat, nebo ho rovnou koupit. V tom případě dostanou na ruku pět tisíc eur, tedy přes 124 tisíc korun. „Myslím, že prodávat domy za euro není dobrý nápad, protože nenamotivuje lidi k tomu, aby ve městě setrvali,“ myslí si starosta Stefano Farina. „Přijedou jen několikrát za rok jako na dovolenou, a to není řešení,“ dodal.

Oproti tomu skutečně se přestěhovat a dát děti do místní školy, to je způsob, jakým městečku vdechnout nový život, myslí si starosta. Alespoň jedna narozená ratolest je také podmínkou pro ty, kteří by o přesunu do Teory přemýšleli.

Podle Fariny se populace v městečku rapidně snížila po zemětřesení v roce 1980 a Teora se z něj nikdy plně nevzpamatovala. „Každý rok se tu narodí dvě děti, oproti tomu asi 20 lidí zemře. Po tom hrozném zemětřesení spousta mladých lidí odešla,“ vysvětlil starosta. „Chci tenhle negativní trend zvrátit. Děti jsou naše budoucnost, nové rodiny jsou stavebním kamenem naší mizející komunity, takže se snažíme oslovit hlavně páry s dětmi,“ řekl Farina.

Další italská obec láká na domy za 25 korun. Tentokrát bez přísných podmínek, ale jen ve skupinách

Cestování

V Teoře si lze aktuálně pronajmout dům za pouhých 200 eur na měsíc, což není ani pět tisíc korun. S darem od města to ale může být jen 50 eur, tedy 1240 korun. Stejně výhodná by byla i koupě domu, který by šel s příspěvkem pořídit za 25 tisíc eur (622 tisíc korun). Ti, kteří si v jiných částech Itálie kupují domy za euro, je při tom za mnohem větší částky musejí opravit.

„Naše krajina nemusí Toskánsku nebo Umbrii nic závidět,“ tvrdí starosta o městečku nacházejícím se v regionu Kampánie. „Ráno vás budou budit štěbetající ptáci, zatímco večer uslyšíte skučení lišek,“ láká Farina na venkovskou idylu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám