Hlavní obsah

Italská oblast Seiser Alm je louka s hradbou Dolomit

Novinky, Tomáš Hájek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinným lyžařským rájem lze bez váhání nazvat největší horskou louku v Evropě, jihotyrolský Seiser Alm/Alpe Di Siusi. Náhorní plošina obklopená mohutnými hradbami Dolomit je ideálním místem, kde lze naučit děti lyžovat i nalézt ztracenou sebedůvěru po delší lyžařské přestávce.

Foto: Profimedia.cz

Oblast je vhodná pro všechny lyžaře - zkušené i začátečníky.

Článek

Do Seiser Alm se může bez obav vydat nejen zkušený lyžař, který si na prudší sjezdy může koneckonců s jedním skipasem odskočit do sousední Val Gardeny, ale především věční začátečníci, děti a ti, kteří si na lyžích potřebují dodat ztracené sebevědomí.

Ze školy na dálnici

I s Val Gardenou má toto středisko na 175 kilometrů sjezdovek, přičemž „louka“ nabízí především červené a modré tratě ve výšce od 1800 do 2200 metrů nad mořem v délce asi 60 kilometrů. Jediná černá sjezdovka v celém Seiser Alm měří pouhé dva kilometry. Je tu však i několik měřených úseků slalomu a z vrchní stanice lanovky Goldknopf si můžete změřit i klasický sjezd.

Foto: Tomáš Hájek

Kromě sjezdovek zaujme také nádherná scenérie.

Pokud jste se rozhodli naučit své děti lyžovat, pak jste si nemohli zvolit lepší místo. Kromě velmi kvalitních lyžařských škol je tu i velký prostor, aby si děti na skvěle upravených sjezdovkách procvičily vše, co se naučily.

Po pár dnech ve školce, která mimo jiné využívá cvičnou louku s dětským slalomem v místě zvaném Compatsch, můžete své ratolesti s klidným svědomím vzít na některou z modrých sjezdovek. Bude se jim to líbit a k červeným trasám je pak už jen krůček.

Foto: Tomáš Hájek

V resortu Compatsch jsou lyžařské školy pro děti i dospělé.

I lanovky tu jsou přizpůsobeny dětským návštěvníkům. Většina je vybavena krytem proti větru i automatickou pojistkou, aby malí lyžaři za jízdy nevypadli. Na širokých sjezdovkách se tu všichni budou cítit bezpečně a zimní radovánky si užijí.

A místa je tu opravdu dost. Celá náhorní plošina má velikost neuvěřitelných sedmapadesáti kilometrů čtverečních, což je plocha, do které by se vešlo více než 5000 fotbalových hřišť.

Na běžky i do snowparku

Mírný terén poskytuje ideální podmínky také pro běžkaře. Těm je tu za 25 eur za týdenní Dolomiti Nordic skipas k dispozici na 60 kilometrů upravené stopy. Tratě jsou značené jako běžné sjezdovky, tedy modře, červeně a černě, všechny jsou ale zvládnutelné. Jednodenní pas na zkoušku stojí šest eur. Skipas noste vždy u sebe, „revizoři“ kontrolují běžkaře přímo v terénu.

Foto: Tomáš Hájek

V březnu tu potkáte i živou muziku.

Pozoruhodný je i zdejší snowpark, který se velikostí zařadil na první místo v celé Itálii. Rozdělen je do dvou částí. Nalevo od sjezdovky Laurin je něco jako zahřívací zóna s mnoha boxy, skoky a překážkami. Ve spodní části si mohou užít adrenalin i opravdoví nadšenci extrémnějších zimních sportů.

Jak se tam dostat?

Z Prahy pojedete přes Plzeň a Mnichov nebo přes České Budějovice a Salcburk. Dále potom okolo Innsbrucku a přes Brennerský průsmyk po italské dálnici A 22. Po sjezdu na Chiusa-Val Gardena se pokračuje po silnici číslo 242, po níž se dostanete do oblasti Seiser Alm. Vjezd do ní je povolen jen těm, kteří jsou v některém tamním zařízení ubytováni. Pro ostatní je vhodné ubytovat se např. v obci Seis nebo St. Ulrich, odkud vedou lanovky na sjezdovky v Seiser Alm.

Cesta je dlouhá asi sedm set kilometrů, s přestávkami 8,5 hodiny. Z Brna je nejlepší směr přes Mikulov, na Linec a přes Salcburk, cesta je o něco delší, asi 750 km, proto je dobré počítat i s delším časem. V Itálii i v Rakousku jsou dálnice placené. V Rakousku bude stačit 8,90 eura na desetidenní dálniční známku, v Itálii platíte za projeté úseky. Jízda přes Brennerský průsmyk je zpoplatněna devíti eury v jednom směru.

Za méně peněz víc muziky

Pokud do Seiser Alm zavítáte po 19. březnu, můžete využít některou ze zvýhodněných nabídek týdenních pobytů v některých zdejších hotelích. Děti do osmi let mají ubytování zdarma a do 12 let pak 50% slevu.

A od 19. března bude v celém Seiser Alm znít skvělá hudba. Již řadu let se tu totiž koná akce s názvem Swing on Snow. Sjezdovky, náměstíčka, horské chaty a chalupy budou hostit mnoho hudebních skupin. Osmidenní přehlídka je skvělá v tom, že kapely můžete potkat skutečně kdekoliv. Uslyšíte nejrůznější hudební styly - mix jazzu, soulu, popu a klasické hudby.

www stránky

seiseralm.it, jiznityrolsko.cz, saltria.com/en, valgardena.it/en

Východně od planiny se tyčí kolmá stěna vrcholu Sassolungo. Třítisícový vrchol odděluje Seiser Alm od navštěvovanější Val Gardeny, která má přímé napojení na lyžařský okruh Sella Ronda. Tam si na své přijdou náročnější lyžaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám