Hlavní obsah

Itálii se příčí turisté jako kobylky, chovají se jako zvěř

Právo, Josef Kašpar (Řím)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na ulicích a náměstíčkách Benátek se před několika dny objevily provokativní plakáty. Zobrazovaly vepře v kalhotkách v okamžiku, kdy na zem hází odpadky. A aby nebylo pochyb, s anglickým doprovodem „no welcome“.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Především v letní sezóně je v Benátkách doslova hlava na hlavě.

Článek

Připravila je skupina Benátčanů, kteří už se nemohou dívat na nevychovanost turistů. „Nevím, kdo to udělal, a samozřejmě ne všichni turisté jsou stejní,“ říká starosta Luigi Brugnaro.

„Ale dovedete si představit jiné město na světě, kde polonazí turisté skáčou do vody v centru? A někteří klidně přede všemi močí na zdi domů? Anebo opilí a někdy nazí přespávají před dveřmi domů či obchodů? Anebo házejí odpadky u vchodu do kostela?“ dodává rozčilený starosta.

Město na laguně zvažuje obranu

„Bohužel mnozí považují Benátky za jakýsi Disneyland, kde za pár eur, dolarů či liber mohou vše,“ říká Arrigo Cipriani, majitel legendárního Harry’s baru, kam chodili spisovatel Ernest Hemingway, herec Gregory Peck či režisér Frederico Fellini. „Bohužel se město vylidnilo, dnes tu zůstalo jen 55 tisíc obyvatel, přičemž krátce po druhé světové válce to bylo třikrát tolik. Je třeba, aby se obyvatelé vrátili, protože pak by město přestalo působit jako kulisa,“ dodal.

Masová turistika, jak si na různých místech ve Středomoří museli uvědomit, přináší poslední dobou mnohem víc problémů a škod než prospěchu. Situace se letos v létě ještě přiostřila, protože obavy z teroristických útoků v Egyptě, Tunisku či jinde přiměly hosty z Německa i ze střední a severní Evropy zajet do Itálie, převážně právě do míst, kde už vše praská ve švech. Hledá se, i když s velkými obtížemi, nějaké řešení.

V Benátkách se o omezení počtu turistů hovoří už od roku 2014. „Benátky, jak každý ví, nejsou velké město a každoročně sem přijede přes 2,5 miliónu lidí. Problém je v tom, že je to turistika mordi e fuggi,“ říká Massimo Cacciari, bývalý starosta a filozof.

Někde vstup jen pro místní

„Mordi e fuggi znamená: přijedeš na skok, koupíš si kousek pizzy, mrkneš na náměstí Svatého Marka a okolí a zase odjedeš. O odpadcích nemluvě,“ vysvětluje.

Město na laguně se snaží návštěvníky od takové turistiky odradit – uzavřít přístup do města nelze, avšak objevují se i provokační návrhy umístit turnikety u vstupu na náměstí Sv. Marka či zavést povinnost turistů dát přednost místním při vstupu na vaporetta, místní veřejnou dopravu.

Na ostrově Capri se hledá jednodušší řešení. V létě, o Vánocích a Velikonocích na ostrov mají připlouvat pouze plavidla místních obyvatel a trajekty. Pro turisty platí zákaz, stejně jako pro dopravu automobilovou.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Především v letní sezóně je v Benátkách doslova hlava na hlavě.

Sergio Gargiulo, předseda Svazu hoteliérů na Capri, k tomu dodává: „Někdo hovořil o tom, že pro nával turistů bychom měli zavést jejich omezený počet na ostrov. To ale nejde, protože jsme součástí světového dědictví UNESCO. Jenže je to nějak potřeba upravit. Není možné, aby z velkých lodí cestujících po Středomoří se vylodili turisté, kteří během jednoho dne navštíví Capri, Sorrento a Neapol. V Dolomitech na Lavaredu zavedli mýtné. A když je parkoviště u chaty Auronzo plné, zakážou přístup autům.“

Do seznamu ohrožených míst se připojily Cinque Terre, nedaleko severoitalské La Spezia. „Stezky po útesech nad mořem sloužily místním zemědělcům. Máme tu nejmenší přírodní park v Itálii. Udržujeme ho, avšak vloni sem přijelo 2,5 miliónu lidí. To příroda neunese,“ říká šéf parku Vittorio Alessandro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám