Hlavní obsah

Island pustí do země evropské turisty, kteří už prodělali covid-19

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen karanténa či negativní test. Na Island se budou moci od 10. prosince vydat bez problémů rovněž turisté, kteří už prodělali covid-19 a vyléčili se z něj. Pravidlo se ovšem vztahuje jen na návštěvníky ze zemí Evropského hospodářského prostoru, tedy států EU, Lichtenštejnska a Norska, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pravidla pro vstup na Island aktuálně nařizují buď podstoupení 14denní karantény, nebo test hned po příletu a poté pětidenní karanténu a opět test. Od prvního prosince už nebudou muset turisté za testy platit. Země doufá, že tento krok přiláká více turistů.

Od 10. prosince má pak navíc platit výjimka pro ty, kteří už covid-19 prodělali. Pokud předloží důkaz, tedy lékařské potvrzení, nebude se jich týkat ani test, ani karanténa. Islandské zdravotnické orgány uvedly, že lidé, kteří nemocí prošli, už nepředstavují riziko z hlediska šíření viru. Vláda doplnila, že tento model bude platit nejméně do začátku února, kdy bude znovu vyhodnocen a případně upraven.

Minimalizovat riziko

Turisté, kteří covid-19 neprodělali, budou muset nadále volit mezi karanténou nebo testy.

„Tato opatření mají zamezit riziku, že k nám bude vir zavlečen přes hranice. Sice nemůžeme nikdy garantovat, že zastavíme všechny potenciální zdroje budoucí nákazy, ale chceme riziko co nejvíce minimalizovat,“ cituje islandskou premiérku Katrín Jakobsdóttirovou server Mirror. Předsedkyně vlády dodala, že vývoj efektivní vakcíny umožní opatření přehodnotit během prvních týdnů nového roku.

Anglie chystá pro příchozí obdobnou formu, poznamenává server Independent. Turisté stráví v karanténě pět dní a poté budou moci podstoupit test. V případě negativního výsledku budou moci izolaci opustit dříve. Opatření má platit od 15. prosince, vztahuje se ale pouze na Anglii, nikoli na další části Spojeného království, které si nařízení řeší nezávisle po vlastní ose.

Na Islandu jezdí po mizejících ledovcích obří autobus

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám