Hlavní obsah

Island dá turistům vybrat mezi koronavirovým testem a karanténou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při příjezdu na Island dostanou turisté brzy na vybranou: buď podstoupí test na koronavirus, nebo půjdou na 14 dní do karantény. Omezení pro cesty ze zahraničí budou zrušena k 15. červnu, sdělila ve středu islandská vláda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyhnout se testům či dvoutýdenní izolaci budou moci turisté v případě, že předloží lékařské doklady o nepřítomnosti koronaviru. Podrobnosti všech preventivních opatření pro turisty má do konce května vypracovat vládní pracovní skupina.

Všichni turisté mířící do Španělska poputují do čtrnáctidenní karantény

Cestování

Kabinet podle agentury DPA rovněž plánuje, že si cestovatelé po příjezdu do země budou muset stáhnout takzvanou trasovací aplikaci, kterou již dnes v rámci protikoronavirových opatření používá 40 procent z více než 360 tisíc místních obyvatel. Pomocí aplikace bude v případě zjištění nákazy snazší zpětně vysledovat, s kým dotyčný na Islandu přišel do styku.

Země dostala nákazu pod kontrolu

Pro určité profese, včetně vědců, filmařů či sportovců, se omezení pro vstup do země uvolní již tento pátek. Dosud bylo sice možné na Island přicestovat ze schengenského prostoru, všichni cestující však povinně museli do dvoutýdenní karantény.

Ostrovní zemi uprostřed severního Atlantiku se podařilo koronavirovou infekci již téměř zcela vymýtit. Od začátku epidemie zaznamenal Island 1801 infikovaných a deset úmrtí. Tamní úřady již pět dní v řadě neregistrují jediný případ nákazy a poslední pacient s covidem-19 zemřel už téměř před měsícem. V islandských nemocnicích zůstává již jen hrstka nakažených.

Že ty nejlepší věci jsou zadarmo, platí i na Islandu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám