Hlavní obsah

Impozantní budova Opery v Sydney byla otevřena před 45 lety

Obří plachetnice kotvící v přístavu, roztažená křídla exotického ptáka či pářící se želvy - to vše připomíná budova opery s kaskádou mušlovitých útvarů, která dominuje přístavu v Sydney a jež byla otevřena před 45 lety, 20. října 1973. Krása vizionářské stavby spolykala i mimořádnou částku: původní rozpočet sedmi miliónů australských dolarů (112 miliónů korun) se vyšplhal až na 102 miliónů (1,6 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Operu slavnostně otevřela královna Alžběta II.

Článek

Inspirací architektovi, kterým byl Dán Jörn Utzon, se údajně staly motivy ze světa přírody. Zejména pak pocit, jenž si odnesl z prohlídky náhorních plošin Mayů v Mexiku.

Návrh byl již během výběrové soutěže označován za geniální. I když byl autor po volebních změnách ze stavby předčasně odvolán, na což doplatila podoba interiéru, byla Opera v Sydney v roce 2007 zapsána na seznam UNESCO. Návrhů na podobu opery bylo samozřejmě mnohem více, nebyly ale ani zdaleka tak pompézní a unikátní.

Oficiálně byla budovy otevřena právě 20. října britskou královnou Alžbětou II., první představení se nicméně odehrálo už 28. září. Operu ročně navštíví osm miliónů lidí. Loni započala modernizace interiéru, která má přinést zejména vylepšení akustiky.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám