Hlavní obsah

I stromy mohou být opuštěné. Ten nejosamělejší mají na Zélandu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled nevypadá nijak zvláštně. Nenápadný stoletý smrk sitka stojící na Campbellově ostrově na Novém Zélandu má ovšem status nejosamělejšího stromu na planetě. Tedy úplně přesně toho nejodlehlejšího. Jeho nejbližší soused je totiž vzdálen 220 kilometrů, uvedl server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Strom je zapsán i v Guinnessově knize rekordů. Jeho odlehlostí to ovšem nekončí. Tento druh smrku není na jižní polokouli úplně běžný. Jeho přirozeným místem výskytu je Severní Amerika a pobřeží Tichého oceánu. Obvykle může dorůst do výšky až 80 metrů. Jak se strom ocitl na Novém Zélandu, je trochu záhada.

Má se za to, že byl vysazen v roce 1901 lordem Ranfurlym, guvernérem Nového Zélandu, který byl na ornitologické výpravě a sháněl ptačí druhy pro sbírky Britského muzea. Smrk nechal prý vysadit, protože se domníval, že tím oblast promění v les. Vědci ale tuto teorii vyvrací, podle jejich poznatků musel být strom vysazen spíše po roce 1910.

Spoustu lidí také mate fakt, že strom nebyl schopen se reprodukovat. Vinu nese zřejmě chladnější klima, kvůli kterému je smrk jaksi „zamrzlý” v mladém věku. I proto nenarostl do výšky, ale do šířky a tvarem připomíná spíše květák.

Smrk se stal rovněž jakýmsi symbolem vstupu do nové éry zvané antropocén, která označuje věk, v němž má člověk silný vliv na planetu. Ve dřevě totiž vědci nalezli stopy po radioaktivitě, způsobené testy nukleárních bomb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám