Hlavní obsah

Hrad Hněvín dozná řady změn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dominanta Mostu, hrad Hněvín, prochází rozsáhlou obnovou s cílem zatraktivnit místo pro obyvatele města i jeho návštěvníky. Momentálně se opravují opěrné zdi, co nevidět začne oprava kuchyně a trafostanice. V plánu je renovace restaurace a zasklení terasy a v neposlední řadě modernizace ubytovacích prostor.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Hněvín je jednou z mosteckých dominant.

Článek

Od loňského roku jsou na Hněvíně po etapách rekonstruovány opěrné zdi. Druhá etapa této investiční akce právě probíhá a zahrnuje opravu obou hradních bašt a části zdi mezi hradbami. „Stejně jako v první etapě se používají materiály odsouhlasené Národním památkovým ústavem,“ zdůraznila Alena Sedláčková z mosteckého magistrátu.

Stavba bude ukončena s největší pravděpodobností až na jaře 2022, zejména z důvodu nevhodných klimatických podmínek v zimním období. Práce vyjdou městskou pokladnu na zhruba čtyři miliony korun. V příštím roce navážou práce třetí etapou oprav, jež se bude týkat zdí směrem od pravé bašty k hradní věži a zdiva hvězdárny. Náklady se odhadují na 4,5 milionu korun.

Vznikne nová zimní zahrada

Během rekonstrukce kuchyňských prostor budou vyměněny obklady a dlažba, vzduchotechnika nebo gastro technické zařízení. Investice si vyžádá náklady ve výši zhruba 8,45 milionu korun.

„V návaznosti na zvýšení energetické náročnosti nového gastro technického zařízení hradní kuchyně je potřeba provést také rekonstrukci trafostanice, což bude stát zhruba 363 tisíc korun,“ poznamenala Sedláčková.

Na příští rok plánuje magistrát také rekonstrukci vnitřních částí restaurace včetně nové zimní zahrady, která vznikne zasklením stávající terasy, a renovaci ubytovacích prostor.

Příčovy se pyšní největším větrným mlýnem v Evropě

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám