Hlavní obsah

Hotely na Manhattanu zavádějí daň za lukrativní zónu. Výsměch, tvrdí kritici

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorské hotely poblíž slavného Times Square zavádějí novou daň. Kvůli lukrativní lokalitě si nyní jejich klienti za jednu noc připlatí 25 dolarů, tedy přes 500 korun ke standardní ceně pokoje. Podle Independentu se jedná o vychytralý tah, jak navýšit sazby za pokoje, aniž by se jakkoli muselo hýbat s oficiálním ceníkem na bookingových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Daň se vztahuje na hotely kolem náměstí Times Square.

Článek

Pro podobné „daně“ jsou americké hotely poměrně známé. Takzvaný poplatek za rezort je rozšířen v řadě dovolenkových destinací, jako je Palm Springs, Las Vegas či havajský ostrov Maui. Poplatky jsou vždy naúčtovány až na konci pobytu při odhlášení z hotelu a obvykle pokrývají takové věci, jako je užití bazénu, posilovny, internetu nebo i noviny. Odpůrci je nazývají nejstupidnějšími hotelovými poplatky vůbec nebo absolutním výsměchem.

Od tohoto týdne tedy takzvaný destinační poplatek platí i na Manhattanu v okolí Times Square. Hosté hotelu Hilton New York tím byli poněkud zaskočeni, když se dozvěděli, že jim bylo k běžné taxe naúčtováno 25 dolarů denně, a to prý za prémiový přístup k internetu, telefonní hovory, ale také za občerstvení v hotelu. Podle oddělení rezervací poplatek reflektuje dobrou dostupnost k tak významné turistické atrakci, jakou Times Square nepochybně je.

Daň zavedly také další hotely, jako třeba Marriott či síť Starwood’s Times Square. V některých se výše poplatků drobně liší a činí například 15 dolarů. V každém je také daň popsána jinak, třeba jako daň za používání zařízení, která zahrnují právě bazén, posilovnu či internet. A je zdaleka jedno, zda hosté něco z výše napsaného vůbec použijí, či nikoli.

Obdobné poplatky nejsou cizí ani Evropě, fungují na Baleárských ostrovech a nesou název pobytová daň. Nejdou ovšem do kapes hotelů, ale úřadů, které chtějí výdělky použít například na posílení infrastruktury a údržbu ostrovů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám