Hlavní obsah

Hoteliéři na Baleárách chtějí zrušit turistickou daň. Prý kvůli ní ubývá hostů

Novinky, mšv

Hoteliéři na Mallorce a Ibize volají po zrušení pobytové daně. Podle nich má negativní dopad na obchod a klesají kvůli ní počty britských turistů, kteří patří mezi nejpočetnější návštěvnickou skupinu Baleár. Problémem je i rostoucí popularita Turecka a Egypta, napsal server The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží Mallorky (ilustrační foto)

Článek

Začátek turistické sezony na Baleárách bude podle hoteliérů letos značně rozvláčný, roli přitom hraje více faktorů. Kromě pozdějšího termínu Velikonoc, které letos připadají až na druhou polovinu dubna, jsou to také problémy spojené s brexitem a návratem turistů do Turecka či Egypta. Stěžejní je zejména pobytová daň zavedená v roce 2016 a navýšená loni, kdy musí turisté za každou noc platit mezi dvěma a čtyřmi eury (51 až 103 korun).

Tři hlavní hotelové asociace Baleár se nyní vyslovily pro zrušení daně. „Nad naším odvětvím visí nejistota, rozhodnutí zavést daň bylo nevhodné,“ uvedl mluvčí asociací, podle nějž hoteliéři na související problémy upozorňovali hned od roku 2016. Turisté se podle nich nyní raději vydají do míst, kde nemusí platit nic navíc, zájem o Egypt a Turecko tak zřejmě ještě naroste.

Asociace FEHM, FEHIF a ASHOME tlačí na vládu ostrovů, aby ze zrušení daně učinila svoji prioritu, než bude pozdě. „Nemá smysl nechat turisty platit daň, která se zrodila za účelem snížit dopady turismu na Baleáry. Skutečnost je ale daleko od pravdy. Ukázalo se, že projekty financované z daně nemají s cestovním ruchem a životním prostředím nic společného,“ uvedly asociace v prohlášení.

Turistická neboli pobytová daň je ve světě oblíbený prostředek, jak vybírat peníze na ochranu životního prostředí, kultury a zvyků, ale také na posílení infrastruktury, která může být kvůli turistům pod tlakem. Nejnověji její zavedení oznámili v Edinburghu. Ten má být prvním britským městem, kde budou návštěvníci poplatek hradit. O něco dříve na její zavedení upozornilo také Bali.

Reklama

Výběr článků

Načítám