Hlavní obsah

Hostětín patřil Jablečné slavnosti, ochutnával se mošt i moučníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostětín

Hostětín na Slovácku v neděli provoněly jablečné výrobky všeho druhu. Na tradiční Jablečné slavnosti lidé ochutnávali jablka různých odrůd, čerstvě vyrobený mošt nebo sušené ovoce, místní hospodyňky napekly desítky druhů jablečných moučníků. Slavnost, která se letos konala počtrnácté, láká do obce s 250 obyvateli každoročně davy návštěvníků.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Tradiční sušárna ovoce

Článek

„Původním cílem jablečné slavnosti bylo podpořit místní ovocnáře a zpracovatele ovoce. Postupně akce dostala širší rozměr, přerostla i ve velkou kulturní a také vzdělávací akci, kdy děláme řadu exkurzí po ekologických projektech v obci, po našem ovocném sadu i přírodní zahradě a ukazujeme lidem koncept naší vesnice," řekla za pořadatele Hana Machů. Podle ní rok od roku návštěvníků přibývá.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

V hlavní roli celého dne byla jak jinak - jablka.

K velkým lákadlům patří produkty hostětínské moštárny. Podle jednatele Radima Machů se Jablečná slavnost na tržbách společnosti podílí jen v jednotkách procent. Moštárna loni zpracovala přes 300 tun jablek. V polovině září slavila 15 let od okamžiku, kdy se zde poprvé lisoval jablečný mošt.

Sezóna by měla být dobrá

Moštárna vykupuje jablka od pěstitelů z okruhu asi 20 kilometrů od Hostětína, kteří mají stromy typických bělokarpatských odrůd. Letos jsou podle Machů jablky obsypané. Zájem byl i o prohlídky ekologických projektů: pasivního domu, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod či výtopny na biomasu. Tyto projekty v obci vznikají od poloviny 90. let.

Letos si lidé mohli prohlédnout i mobilní kontejner Marek, který podle jednoho z tvůrců Jiřího Krista v případě krize starostovi umožní zachovat spojení se světem a kromě elektřiny mu zajistí i zásobování vodou.

Reklama

Výběr článků

Načítám