Hlavní obsah

Hosté okusí v Dětenicích krutosti a slasti středověku

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krutosti a hlavně slasti středověku okusí návštěvníci obce Dětenice na Jičínsku. Stroj času v podobě místní středověké krčmy přenese stolovníky do éry českých králů a královen, odbojné šlechty, lapků a bohabojných poddaných.

Článek

Šmrnc dodají středověké hostině při svitu loučí a svíček spoře oděné tanečnice doprovázené ryčnou muzikou, dobově oděný personál, zář ohňů krbových pecí, roubené kožešinami pokryté lavice a podlaha vysypaná slámou.

Sele, křepelka i kachna

Tabuli nezřídka kralují kusy na ohni pečeného masa s domácím chlebem. Žaludek lze polechtat křepelčí pečínkou, pečeným seletem nebo kachnou. Mázy piva lásky, jak produkt zdejšího zámeckého pivovaru odvěků nazývají, tečou v obvykle slušně obsazené krčmě s osmi sty fleky proudem.

"Výstav patnáct set hektolitrů kvasnicového piva ročně zdaleka nestačí poptávce. Pivo lásky se traduje od nepaměti, kdy zdejší loupeživý rytíř sbíral dívky po okolí, které mu podle tajného receptu o půlnoci vařily povzbuzující mok. Rytíř jim ráno vyřízl jazyky, aby receptúru černého piva někde nevykecaly," připomněl dávnou pověst sládek Aleš Žamlička.

Sál s lebkami

"Vaříme světlou a černou jedenáctku až čtrnáctku, podle toho, jak zrovna vyjde várka. Technologie blízká dobové výrobě piva přesný neumožňuje přesný odpočet," vysvětluje sládek nad napohled archaickým kotlem. Hosty středověké krčmy obvykle vítají kruté době přizpůsobeným slovníkem při kterém se slabším náturám podlamují kolena. Citlivky může zdrtit už jenom pohled na strop jednoho z hospodských sálů bohatě pokrytý lidskými lebkami. "Jde o sádrové imitace," uklidňuje personál.

Mučidel i nevázaných výroků dobově oděného personálu si užijete dosti. Ceremonie je provázená dotazy co budete zřát a chlastat holoto, sedni na prdel pacholku, nekvokej drzá Háto. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám