Hlavní obsah

Hornické muzeum vítalo císaře

Právo, kft

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příbram

Hornické muzeum Příbram otevřelo novou stálou expozici o mezinárodním významu březohorského hornictví v 19. století. Před dvěma sty roky se na Březových horách těžilo devadesát procent stříbrné a olověné rudy v tehdejším Rakousko-Uhersku.

Článek

V roce 1813 byl zaražen Ševčínský důl, později pojmenovaný po císaři Františku I., který je dnes centrem Hornického muzea Příbram, jež je s více než sto dvaceti tisíci návštěvníky ročně jedním z nejnavštěvovanějších ve Středočeském kraji.

„Pokud si chceme udržet zájem, musíme připravovat stále nové expozice a atraktivní akce pro návštěvníky. Letos jsme spustili třetí vláček, který jezdí v areálu Památníku Vojna v Lešeticích, kde je umístěna expozice o komunistické perzekuci po roce 1948 a přibližuje i historii uranového hornictví. V Chotilsku byla letos otevřena expozice Z historie staré Vltavy, mapující jednak těžbu žuly v tomto regionu, ale také exploataci zlata. Novinky nabízejí i Skanzen ve Vysokém Chlumci, Muzeum zlata v Novém Kníně nebo Špýchar v Prostřední Lhotě,“ prozradil ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl.

Léto v Hornickém skanzenu tradičně otvírá začátkem července prokopská pouť. Letos se na ni přišlo pobavit na 4500 návštěvníků, kteří kromě zajímavého programu pozdravili i samotného císaře Františka I., který přijel u příležitosti dvoustého výročí „svého“ dolu.

„Hornické muzeum Příbram je celoroční záležitost, kterou osvěžují již tradiční akce. Den řemesel ve Skanzenu Vysoký Chlumec je letos naplánovaný na 17. srpna. Státní svátek 28. října bude spojen se Dnem Středočeského kraje Havířským šprýmováním. V závěru roku se uskuteční Vánoce v hornickém domku, nadílka v Prokopské štole a dále výstava světových unikátů – příbramských havířských betlémů,“ vypočítal ředitel muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám