Hlavní obsah

Horké prameny pod Tatrami jako netradiční lázně

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou to klasické lázně, kde hostům lékař předepisuje léčebné kúry a kde léčí i tichem a klidem. I taková zařízení na Slovensku mají a už dlouho si místa jako Piešťany, Sliač nebo Podhájská udržují své renomé. Nová termální střediska mají často rovněž léčebné možnosti, ale jejich primárním posláním je poskytovat duševní i tělesnou úlevu a odpočinek.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Na Slovensku, kde má využívání termálních pramenů dlouhé doložitelné dějiny, nejde pouze o módu, ale o navázání na tradice.

Článek

Využívání teplé vody v kombinaci s masážemi a dalšími relaxačními kúrami je trendem, který zasáhl hotelový byznys již před řadou let. Každý hotel, který chce jít s dobou, nabízí větší nebo omezenější „lázeňský“ program.

Na Slovensku, kde má využívání termálních pramenů dlouhé doložitelné dějiny, nejde pouze o módu, ale o navázání na tradice. Několik z těchto míst se nachází přímo pod Tatrami. Nabízí se tak možnost skloubit aktivní dovolenou s odpočinkem a uvolněním.

Foto: Profimedia.cz

AquaCity v Popradu

Pozoruhodným příkladem těchto nových středisek je termální komplex AquaCity v Popradu. Jeho příběh začal v roce 2004. Tehdy britský podnikatel českého původu Jan Telensky objevil v Popradu horkou vodu, která vyvěrá z jezera, nacházejícího se v hloubce 2500 metrů pod zemským povrchem.

Turistické centrum pod Tatrami je svého druhu unikátem. Dnes jsou jeho součástí dva hotely, několik vnitřních i venkovních bazénů, včetně dětských, lázeňská část se saunami, sněžnou jeskyní a s dalšími atrakcemi. Neméně důležitým aspektem fungování AquaCity je jeho šetrnost k životnímu prostředí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Kaplička v Tatranské Lomnici

Z podstatné části je centrum vytápěno a poháněno geotermální a sluneční energií, odpad se důsledně recykluje, světla a elektrické sporáky v kuchyni se vypínají, když jich není zapotřebí, a vodovodní kohoutky samy regulují tok vody.

Nejen že to všechno hezky zní a vypadá. Má to i velmi praktickou stránku. Veškeré náklady na provoz AquaCity jsou podstatně nižší než v těch zařízeních, která se chovají „normálně“, a to se samozřejmě projevuje i v nižších cenách tamních služeb.

Liptovský Ján

Úplně jiné než v Popradu je to v Liptovském Jánu. Tam je atmosféra prosta jakéhokoliv futuristického luxusu. Vesnice v Jánské dolině je považována za vstupní bránu do nejhezčí části Nízkých Tater. S teplými prameny jsou spojeny celé dějiny obce. První zmínka o ní padla právě v souvislosti s nimi. Minerální prameny v Liptovském Jánu jsou totiž považovány za nejvydatnější na Slovensku.

První, kdo přišel na to, že voda, vyvěrající z pramene Rudolf, je zázračná, byli místní sedláci. Když jejich ženy začaly namáčet konopí v louži, která u pramene vznikla, jako by omládly. Přestaly si stěžovat na bolesti kloubů a jiné neduhy a po celodenní namáhavé práci byly ještě schopné celou noc u muziky protancovat. Z několika termálních bazénů je nejoblíbenější ten, jemuž se říká Káď. Tak jako se lidé setkávají a chodí se pobavit do hospody, tak v Liptovském Jánu můžete zajít do Kádě, přírodního bazénu, v němž vyvěrá teplá voda.

Pověstná Bešeňová

O tom, že ve vesnici Bešeňová u silnice mezi Ružomberkem a Liptovským Mikulášem mají teplý pramen, se vědělo odedávna. Teprve na přelomu minulého a tohoto století se tím ale lidé začali vážně zabývat. Nejprve vzniklo koupaliště a vyhřívané skleníky na pěstování rajčat.

Dnes je v Bešeňové zařízení se světáckým názvem Thermal Park. Osm venkovních a tři kryté bazény s vodou od 27 do 39 stupňů a vedle toho bezpočet dalších vodních atrakcí, jako jsou vířivky, chrliče a masážní trysky, sauny a další libůstky Vitálního světa, jak tam říkají zkrášlovacímu a relaxačnímu centru. Aby byla představa úplná, je třeba dodat, že tam mají onyxové tygry z Indonésie a vyhřívané křeslo ze čtyřiadvacetikarátového zlata.

Reklama

Související témata:

Související články

Hledání ráje v australském Bílém přístavu

Whitehaven Beach – pláž bílého přístavu. Přiléhavější jméno nemohla dostat. Nejlepší je pohled na pláž z výšky. Kdo ji na vlastní oči neviděl, neuvěřil by, že...

Výběr článků

Načítám