Hlavní obsah

Habsburk má v Plzni sochu. Na Masarykově třídě

Vypadá to trochu jako apríl, ale není to apríl. V pátek 1. dubna byla v plzeňské čtvrti Doubravka odhalena socha posledního habsburského císaře a českého krále Karla I. Poněkud paradoxně stojí na Masarykově třídě.

Císař Karel I. má od pátku sochu před poliklinikou v Plzni na DoubravceVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Je to tak trochu provokace,“ potvrdil Tomáš Mach, ředitel polikliniky společnosti Privamed, před níž více než dvoumetrová realistická pískovcová socha postavená za peníze zmíněné firmy stojí.

„Chceme, aby se lidé nad historií trochu zamysleli a vnímali ji i jinak, než je to učily soudružky učitelky,“ prohlásil Mach, podle něhož mocnářství představovalo model multikulturního soustátí, s jehož rozpadem se otevřela cesta ke dvou diktaturám.

Bezděz čeká na novou lanovku, bez níž nemůže fungovat

Cestování

„Karel I. se zasloužil po nástupu na trůn v roce 1916 o zachování sociálního smíru i o rozvoj společnosti, mimo jiné tím, že založil v roce 1917 první ministerstvo zdravotnictví,“ podotkl Mach.

Diskuze je na místě

Doubravecký starosta Tomáš Soukup (ANO) připustil, že dílo manželů Stoklasových, sochařů z Nečtin na Plzeňsku, možná vzbudí kontroverze. „Karel I. jako poslední císařpán může být vnímám negativně, ale je to dávná historie a já s tím problém nemám,“ řekl Právu Soukup.

„A pokud to vyvolá diskusi na veřejnosti, tak jedině dobře. Já osobně bych asi vybral někoho jiného, nicméně z historického hlediska je to pozitivní postava, pokoušel se aktivně zastavit první světovou válku,“ připomněl starosta. Obvod se k instalaci sochy nevyjadřoval. „Stojí na soukromém pozemku, nemuseli se nás ptát,“ dodal Soukup.

Datum nebylo vybráno náhodně — Karel František Josef Ludvík Hubert Jiří Oto Maria Habsbursko-Lotrinský, tak sáhodlouze se panovník jmenoval, zemřel na zápal plic právě před sto lety, 1. dubna 1922 v exilu na Madeiře, bylo mu pouhých čtyřiatřicet let. A je vnímám daleko pozitivněji než jeho předchůdce František Josef I. Zmíněné mírové snahy byly ostatně jedním z důvodů, proč byl v roce 2004 římskokatolickou církví blahořečen.

Svijanský zámek zve na koupel v pivních lázních

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám