Hlavní obsah

Filmový festival Tourfilm ocenil nejlepší snímky s turistickou tematikou

Novinky, fis

Nejstarší mezinárodní filmový festival s turistickou tematikou Tourfilm ocenil v několika kategoriích letos nejpůsobivější snímky z cestovního ruchu. V jednom z vítězných děl se diváci přenesou do rumunského Banátu, kde se jakoby v tamní české komunitě dávno zastavil čas. Festival se uskutečnil od čtvrtka do soboty v Karlových Varech.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Festival Tourfilm se uskutečnil v karlovarském hotelu Thermal

Článek

Hlavní cenu Grand Prix získal na 48. ročníku festivalu Tourfilm snímek White Night Magic, jehož autorem je Pekka Hara. Jeho dílo ukazuje originálním způsobem finskou přírodu a pro zemi typické motivy. Na půvaby Švýcarska se soustředí snímek Putzwägeli, který uspěl v kategorii spotů do tří minut.

Mezi promo spoty s délkou do 15 minut nejlépe obstál Beautiful Bangladesh o krásách Bangladéše. V kategorii dokumentů do 30 minut nejvíce oslovil snímek Follow Donal to Vietnam, mezi dokumenty do 60 minut zazářil portugalský film Cabo Expichel em Terras de Um Mundo Pedido.

Čeští tvůrci nezůstali pozadu

Jestli si pamatujete, jak vypadal před lety život na české vesnici, Banát vám toto prostředí věrně připomene. Jedná se o komunitu rumunských Čechů, která v Rumunsku přežívá již od doby 19. století. Nikdo ovšem neví, jak dlouho si ještě toto zakonzervované společenství uchová současnou tradiční tvář. Spíše je jasné, že je pouze otázkou času, kdy zmizí.

Právě příběhy českých vesnic v rumunském Banátu zaujaly Martina Krušinu, Ivo Dokoupila a Janka Rubeše. Motiv zpracovali do sedmidílného seriálu Banát CZ, který je ke zhlédnutí na internetovém televizním kanále Stream.cz. Seriál zvítězil v kategorii TV a online program v národní sekci festivalu TourRegionFilm. V této domácí soutěžní sekci získaly hlavní cenu spoty Karlovy Vary letecky a Opava Image.

Reklama

Výběr článků

Načítám