Hlavní obsah

Fanoušek Tolkiena si v Orlických horách postavil Hobitín

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do fantaskního světa Tolkienovy Středozemě se lze přenést v Orlických horách. Milovník Pána prstenů Svatoslav Hofman si totiž v osadě Šediviny vybudoval vlastní Hobitín. Stavět ho začal nejprve z ryzího nadšení, posléze ho ale rozšířil kvůli natáčení fanouškovského filmu Stíny Kraje, který aktuálně vzniká. Vesnička je navíc přístupná i turistům.

Foto: archiv Svatoslava Hofmana

Český Hobitín vznikl v osadě Šediviny.

Článek

První hobití nora začala vznikat v létě roku 2012, kdy šel zrovna do kin úvodní díl trilogie Hobit. „Měl jsem pocit, že už nechci být jen pasivním konzumentem, čtenářem nebo divákem. Chtěl jsem část Středozemě také zhmotnit. Už jen proto, že miluju Tolkiena, a Orlické hory, kde jsem vyrůstal, mi vždy něčím připomínaly Kraj,“ vysvětluje Hofman.

Čisté fanouškovské nadšení ale brzy přerostlo v ambicióznější záměr — natočit v kulisách českého Hobitína film.

10 tipů na fantasy filmy, díky nimž prožijete večery plné kouzel

Film

„Na škole jsem se seznámil s Járou Kejzlarem, s nímž mě spojoval zájem o filmy a Středozemi. Brzy bylo jasné, že musíme z toho světa něco natočit,“ doplňuje Hofman. Krátce nato začaly vznikat v Šedivinách další stavby. Aktuálně hobití vesnička čítá tři „nory”, které slouží pouze jako kulisy, a nelze jít dovnitř, hospůdku Zelený drak nebo obydlí se sudem, kde se dá i přespat.

Foto: archiv Svatoslava Hofmana

První nora vznikla jen tak, další stavby už pro natáčení filmu.

Foto: archiv Svatoslava Hofmana

Vesnička má i svou hospůdku nebo skutečné obydlí.

Po celou dobu stavěl Hofman Hobitín téměř sám. „Občas mi někdo, hlavně mamka a párkrát i Jára, pomáhá s natíráním. Mamka i s údržbou květin. Není to nejlevnější, protože prkna, štuk i lepenka něco stojí. Ve výsledku se ale jedná o zlomek ceny, protože používám odpadní materiály — místo lustru mám kolo od vozu, okna jsou z odhozených prkýnek, která jsem našel v popelnici a tak dále,“ shrnuje.

Svou vesničku pak Hofman stavěl jen o víkendech, přičemž vybudovat Zeleného draka mu trvalo zhruba rok.

Foto: archiv Svatoslava Hofmana

Peníze na natáčení se vybírají v crowdfundingové sbírce.

Těžká práce se ale vyplatila, český Hobitín se dostal do povědomí tuzemských i zahraničních fanoušků a ročně ho navštíví řádově stovky lidí. Nadále se vesnička sice nerozrůstá, ale přidávají se další drobnosti. Podle všeho je navíc podobný projekt zcela unikátní, minimálně ve střední Evropě.

Peníze shánějí sbírkou

Aktuálně ve vesničce stále probíhá natáčení fanouškovského filmu Stíny Kraje. „Jelikož jsme už počítali s natáčením, jsou nory postavené tak, aby dobře proporčně ladily do záběrů. Se samotným filmováním jsme začali loni na jaře a peníze jsme sehnali prostřednictvím českého crowdfundingového portálu,” řekl Hofman.

Aktuálně probíhá druhá kampaň, v případě jejího úspěchu budou moci nadšenci film dokončit. Vybrané peníze se používají především na zapůjčení kvalitní techniky, včetně kamerového jeřábu či světel, dále i na kostýmy a podobně.

Snímek, na němž se podílí celá řada lidí, včetně místních obyvatel, má mít premiéru v roce 2020. V plánu je dostat krátkometrážní film i na festivaly. Autorská práva pak problémem nejsou, protože nejde o výdělečný projekt.

Český Hobitín je zmenšeninou novozélandského originálu, který vznikl jako kulisy pro natáčení Pána prstenů. Místo se stalo natolik kultovní záležitostí, že se filmaři rozhodli kulisy nerozebrat a ponechat je jako turistickou atrakci.

Reklama

Výběr článků

Načítám