Hlavní obsah

Egypt zasáhla obří písečná bouře

Novinky, Jakub Kynčl

Neplánované a do značné míry asi i nechtěné dobrodružství ve čtvrtek prožívají turisté, kteří jsou aktuálně v egyptských letoviscích Hurghada a Marsa Alam. Během čtvrtka se tudy totiž prohání silná písečná bouře, v tomto měsíci v Egyptě již druhá. Cestovní kanceláře ruší fakultativní výlety a turisté si tak „užijí” neplacený exotický zážitek. Komplikovaný byl i přílet nových turistů do destinace.

Foto: Profimedia.cz

Písečná bouře v Egyptě (archivní foto).

Článek

„V Hurghadě momentálně začíná foukat a panuje snížená viditelnost, podobně jako když je u nás mlha, akorát tady zbarvená do žluta. Zrušili jsme dnešní výlet do Luxoru a nekonají se ani vyjížďky na lodích, protože na silnici i na moři je momentálně skoro nulová viditelnost. Ve městě a v resortech mezi domy to ale tak dramatické není,“ informovala Novinky delegátka CK Fischer v Hurghadě Valérie Torda.

„Podle místní předpovědi počasí by měla bouře kulminovat kolem oběda a odpoledne by se situace měla uklidňovat,“ dodala Torda.

Písečná bouře značně narušila i přílet nové skupiny turistů do Egypta. Dva čtvrteční ranní spoje společnosti Travel Service, které měly původně přistát v Marsa Alamu, musely kvůli písečné bouři přistát v bezmála 300 kilometrů vzdálené Hurghadě. Podle mluvčí aerolinek Vladimíry Dufkové v tuto chvíli aerolinky čekají na zlepšení počasí a posléze by měla letadla pokračovat dále do Marsa Alamu.

Vedoucí marketingu CK FIRO-tour Petra Kubínková na základě zpráv od místních delegátů varuje vzhledem ke zhoršené viditelnosti především před koupáním v moři, které nyní není bezpečné.

Foto: flightradar24

Záznam letu QS 1258 z portálu flightradar24 ukazuje, kdy se letadlo odklonilo z plánované trajektorie do Marsa Alam směrem do Hurghady.

„Čtvrteční písečná bouře znemožnila realizaci několika výletů. Všem, kterých se to týká, jsme navrhli buď jiný termín výletu, nebo vrácení již zaplacených peněz. Naši delegáti na místě informovali klienty o vhodnosti strávit dnešní den v uzavřených prostorách, pro zítřejší den je již předpověď příznivá,“ informoval Novinky Václav Nekvapil z CK Blue Style.

Písečná bouře zasáhla i jižní Sinaj, kde znemožnila volebním komisím ve městech Ras Sedr a Nuweiba dostavit se do hlavního volebního centra. Výsledky místních voleb tak budou ohlášeny, až písečná bouře pomine.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám