Hlavní obsah

Egypt může do budoucna ještě více zlevnit, může za to devalvace měny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egypt ve čtvrtek o 47,7 procenta devalvoval svou měnu a oznámil, že zavádí režim volně plovoucího kurzu. Opatření jsou součástí požadavků Mezinárodního měnového fondu (MMF) výměnou za tříletý úvěr 12 miliard dolarů (293 miliard Kč), informovala agentura AP. Peníze MMF mají podpořit ekonomiku Egypta, zároveň se dá očekávat, že příští sezónu by mohly výrazně zlevnit i zájezdy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kurz bude po devalvaci činit 13 egyptských liber za dolar. Centrální banka ve čtvrtek také uskuteční aukci dolarů. Kurz egyptské měny by tak poprvé za několik desítek let měla určit nabídka a poptávka.

Zájezdy po zbytek sezóny už výrazně nezlevní, to lze očekávat až příští rok
František Vorel, tiskový mluvčí CK Blue Style

„Dá se očekávat, že se tento krok turistů dotkne. Důležité však je říci si, jak a v jakém horizontu. Last minute zájezdy pravděpodobně zlevní jen drobně. Stejně tak zájezdy pro zbytek sezóny už výrazně nezlevní, protože smlouvy mají cestovní kanceláře nasmlouvané na celou sezónu. A co je důležité, jsou v eurech či dolarech,“ popsal Novinkám aktuální situaci František Vorel z CK Blue Style.

„Pokud se ale budeme bavit o další sezóně, tam by se dalo očekávat výraznější zlevnění, protože budou provozovatelé místních hotelů v horší pozici. Lidé budou mít obavy, podobně jako v řeckém případě, aby nedocházelo k výpadku služeb atd. Tam bych tedy čekal výraznější pokles. A finálně by mohlo dojít k výraznějšímu zlevnění zájezdů na místě. O tom, že bude pro turisty v tamějších obchodech a tržištích ještě levněji než dříve, o tom asi netřeba mluvit,“ dodal Vorel.

Podle tiskového mluvčího CK Fischer Jana Bezděka snížení cen nepřijde bezprostředně: „Devalvace egyptské libry se nás bezprostředně nedotkne, jelikož naše kontrakty jsou uzavírané v amerických dolarech. Samozřejmě pokud to pro nás v delším časovém horizontu vytvoří příležitost snížit naši dolarovou nákupní cenu, tak toho využijeme a promítneme do cen našim zákazníkům,” řekl Bezděk pro Novinky.

Podobně jako Fischer vidí situaci i cestovní kancelář Exim Tours. „Naše ceny jsou v Egyptě fixovány v USD. Vzhledem k tomu, že většina služeb, které klienti v Egyptě čerpají, je předplacena dopředu, nepředpokládáme, že by devalvace lokální měny měla vliv na ceny zájezdů. Rovněž většina služeb na místě je účtována ve světových měnách. Předpokládám proto, že se jedná o opatření, které ovlivní spíše místní než turisty,” tvrdí Stanislav Zíma.

Nejhorší krize za několik desetiletí

Egyptská ekonomika se potýká s nejhorší hospodářskou krizí za několik desetiletí a prezident řekl, že není jiné cesty z krize, než že Egypťané vydrží reformy a budou trpěliví. Prezident slíbil udělat vše, co bude v jeho silách, aby ochránil chudé před dopady inflace, kterou zvýší ekonomické reformy.

Egyptská centrální banka, která rovněž snížila své hlavní úrokové sazby o tři procentní body, uvedla, že nová opatření jsou součástí programu vládních reforem a zcela ukončí černé, tedy neoficiální obchody s měnami. Dodala, že opatření posílí egyptskou ekonomiku, uvolní její potenciál a pomohou dosáhnout kýženého růstu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám