Hlavní obsah

Důl Bohumír zve k prohlídce poprvé také v zimě

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jívka

Zima téměř bez sněhu, jež v Jestřebích horách letos znemožňuje túry na běžkách, nabídla turistům alternativu strávit volný čas v podzemí. Brány vůbec poprvé v zimní sezoně otevřel měděný důl Bohumír v Jívce na Trutnovsku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Prohlídková trasa měděným dolem zaujme malé i velké návštěvníky.

Článek

Zájem o exkurzi v hornickém skanzenu zapsaném v seznamu kulturních památek láká návštěvníky i díky faktické nemožnosti obvyklých zimních aktivit, za nimiž prázdninoví hosté do Podkrkonoší původně přijeli.

„Letošní klima nám pomohlo. Zájemců o prohlídku dolu z okolních penzionů se hlásí celkem dost. Jde o premiérovou přípravu na další zimy, kdy bychom to chtěli rozjet ve velkém,“ potvrdila Květa Jirmanová, zástupkyně provozovatele podzemního muzea, společnosti Důl Jan Šverma ze Žacléře, která na podzim správně odhadla vývoj počasí a jívský důl Bohumír na zimu otevřela.

Z podzemí Dolu Lazy vyjel na povrch poslední vozík uhlí

Ekonomika

„Cílili jsme na školy, jež mohou prohlídku zařadit do školních osnov a během léta mají řadu dalších aktivit. Důl nabízí uvidět na vlastní oči průřez sedimentárními horninami, což se učí žáci v rámci základů geologie ve čtvrté třídě. Současné klima přivádí do dolu i rodiny s dětmi a dospělé,“ přiblížila Jirmanová.

Zimnímu provozu dolu, kde od roku 1853 do poloviny šedesátých let minulého století probíhala těžba mědi, předcházel souhlas Chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Štoly třináctipatrového, sto třicet metrů hlubokého důlního díla léta slouží jako zimoviště přísně chráněných netopýrů.

„Důl, jehož čtyřsetmetrovou štolu v prvním patře se podařilo zpřístupnit veřejnosti v létě 2015, jsme mohli v zimě otevřít po souhlasu ochranářů. Ti zjistili, že netopýrů tady zimuje pomálu a pouze ve spodních patrech dolu. Zimní prohlídky je tak nemohou rušit,“ podotkla Jirmanová.

Prohlídku plánují rozšířit o další patro 

Štolu s patrnými žílami mědi v opukové stěně změnila v hornické muzeum s pomocí sbíječek, lopat, ručních vozíků a klasické dřevěné výztuže parta bývalých horníků.

„Práce to byla hrozná. Všechno pěkně rukama tak jako naši dědové, jejichž figuríny tvoří součást prohlídkové trasy,“ vzpomíná předák Miloš Hrubý na roční proměnu zčásti zavalené štoly v muzeum.

Historie Dolu Lazy se po 127 letech uzavírá, OKD příští týden ukončí těžbu

Ekonomika

Fuška hodná kovkopů z předminulého století čeká havíře i letos, kdy hodlají po úpadnici zpřístupnit část druhého patra měděného dolu. Návštěvníci se dostanou po rozšíření prohlídkového okruhu padesát metrů pod zem.

„Požádali jsme o dotaci, s jejíž pomocí bychom to chtěli do příští turistické sezony zvládnout. Stejně jako v prvním patře tam počítáme s figurínami horníků, audiovizuálními prvky navozujícími atmosféru těžby nerostných surovin a vrátkem, kterým se vytahovaly vozíky s vytěženou horninou,“ prozradila Jirmanová.

„Patříme ke generaci, která jako jediná zažila zavírání dolů a nyní jejich otevírání jako turistické atrakce,“ doplnil ředitel společnosti Důl Jan Šverma Karel Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám