Hlavní obsah

Dřevěný mechanický betlém v Třebechovicích je evropským unikátem

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebechovice pod Orebem

Jedinečný dřevěný mechanický betlém je od 20. listopadu k vidění v Muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Spolu s ním mají návštěvníci muzea jedinečnou příležitost zpestřit si předvánoční atmosféru shlédnutím dalších mechanických betlémů.

Foto: ČTK

Proboštův betlém má rozměry 7x3x2 metry, původně byl na klikový pohon, nyní je uváděn do chodu malým motorkem.

Článek

Unikátní mechanický betlém vytvořili lidoví řezbáři Josef Probošt a Josefa Kapucián, autorem mechanismu je Josef Friml. Betlém je více než sto let starý a vyjma kovových zvonků, kožených řemenů a měchu kukačky je celý vyroben ze dřeva, včetně převodových kol a hřídelí mechanismu.

Foto: ČTK

Detail dřevěné figurky sto let starého mechanického Proboštova betlému

Rozměry Proboštova betlému jsou 7x3x2 metry. Obsahuje na dva tisíce vyřezávaných dílů a figurek, uváděných do pohybu ojedinělým mechanismem. Mechanismus byl původně poháněn klikou, od roku 1935 jej uvádí do chodu malý elektrický motorek. V roce 1999 byl Proboštův mechanický betlém prohlášen za národní kulturní památku.

Počet betlémů je evropským unikátem

Počet vystavených betlémů na jednom místě je unikátní nejen v České republice, ale i v Evropě. Dominantou výstavy je mechanický betlém z Třebíče, který se uvádí do pohybu pomocí dřevěné kliky.

Foto: ČTK

Dřevěný Proboštův betlém obdivuje herec královéhradeckého Klicperova divadla František staněk.

Mechanické ukázky z různých materiálů (kašírovaný papír, dřevo či plech) doprovázejí technické nákresy s rozkreslením mechaniky a fázemi pohybu jednotlivých figur. U dvou betlémů je návštěvníkům zpřístupněn netradiční pohled na odkrytou mechaniku, do které tvůrce nerad dával nahlédnout konkurentům.

Mezi tvůrci betlémů se vždy našel někdo, kdo chtěl mít svůj betlém něčím zajímavější. Pro radost z tvorby, ale i třeba pro potěšení dětí, tvůrci začali betlémy oživovat mechanickým pohybem. Nejvíce betlémů vznikalo ve druhé polovině 19. století a první polovině 20. století. Některé betlémy hned na první pohled upoutají velikostí, dokonalostí pohybu, výtvarným zpracováním a důmyslnou mechanikou.

Třebechovice pod Orebem se nacházejí na soutoku řek Orlice a Dědiny, třináct kilometrů na východ od Hradce Králové a jsou turisticky vyhledávaným místem.
Mezi nejnavštěvovanější místa patří Muzeum Betlémů, historická část s morovým sloupem Panny Marie, sochou Nejsvětější Trojice a pískovcovou kašnou s vodotryskem (z roku 1675), kterou v roce 1879 darovala městu Pražská obec (původně stála na Václavském náměstí v Praze), kostel svatého Ondřeje (z roku 1767), novorománský evangelický kostel (z roku 1880) a Skanzen Krňovice.
Třebechovice jsou také známy vrchem Oreb (dříve nazývaný Vinice), střediskem husitského hnutí ve východních Čechách. Význam nabylo při příchodu Jana Žižky roku 1423. V okolí vrchu Orebu vznikla naučná stezka.

Třebechovické muzeum betlémů

je odborným pracovištěm specializujícím se na dokumentaci statických a mechanických betlémů. Nabízí muzeím a soukromým sběratelům odborné poradenství při restaurování mechanických betlémů.

Muzeum existuje již od roku 1925 díky nadšení a píli třebechovického rodáka Viléma Koleše (1869 – 1944), který pro muzeum získával sbírkové předměty darem od spoluobčanů. O sbírkách a historii města pravidelně informoval ve vlastivědném sborníku Staré Třebechovice.

Je otevřeno celoročně. Zavíracím dnem je tradičně pondělí, ale pokud je svátek, je otevřeno.

  • 20. listopadu začíná celoroční provoz, otevírací doba je od 9 do 16 hodin.
  • 24. 12. a 31. 12. je otevřeno 9-12 hod.

Vstupné

Dospělí 50 Kč

Studenti a senioři 30 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám