Hlavní obsah

Domy, ve kterých byste nechtěli strávit noc

Novinky, fis

Už se vám někdy stalo, že jste vstoupili do místnosti, kde vám zničehonic přeběhl mráz po zádech? Obdobné pocity mívají návštěvníci děsivých domů, jež se v minulosti staly třeba dějištěm tragických událostí. Vypravte se s námi na virtuální prohlídku několika z nich.

Strašidelný Dům Whaleyů

 
Článek

Dům Whaleyů

Kalifornská atrakce v San Diegu je jako dělaná pro lovce duchů a turisty, kteří se rádi chvíli bojí a lekají. Říká se, že v tomhle domě straší, koneckonců právě tím se stal atraktivním. Návštěvníkům je otevřen už několik desítek let. Ti vůbec nejodvážnější se do domu vypravují na temné noční prohlídky.

Některé historky tvrdí, že v domě straší duchové členů rodiny Whaleyů, která se tam přistěhovala koncem 19. století, a po níž je dům pojmenován. Také se ale říká, že již tehdy se u stavby zjevoval duch. Šlo o oběšence jménem Yankee Jim neboli James Robinson, který v těchto místech zemřel. Whaleyovi v domě navíc slyšeli záhadné zvuky kroků.

Zvláštní věci, ba dokonce celkem zřetelné postavy, spatřil v domě nejeden návštěvník. Někdy se jedná o malé děti, které bývají na zvláštní jevy často citlivější než dospělí.

Tajemný dům Winchesterů

Zůstaneme v Kalifornii, jen se přesuneme do města San José. Tamní prazvláštní dům plný nástrah a pastí na duchy byl s myšlenkou přítomnosti nadpřirozených sil již stavěn. Majitelka Sarah Winchesterová byla totiž po několika osobních tragédiích přesvědčená o tom, že její rodinu ohrožují zlí duchové.

Bostonský spiritista jí doporučil, aby vystavěla dům pro sebe a tyto duchy. Průběh stavby měl být přímo provázán s jejím životem. Jakmile by stavba přestala, Winchesterová by prý zemřela. A tak vdova po Wiliamu Wirtovi, synovi známého amerického výrobce pušek, začala v roce 1884 stavět tento dům. Pracovalo se na něm 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, nesmělo se přestat.

BEZ KOMENTÁŘE: Tajemný dům WinchesterůVideo: Winchester Mystery House

Rezidence se 160 místnostmi, která je v současné době otevřená zvídavým turistům, je v lecčems bizarní. Má 10 000 oken, slepá schodiště či dveře, které se otevírají do prázdna...

Jedno z vysvětlení praví, že se jedná o konstrukční chyby zapříčiněné majitelčinou architektonickou nevzdělaností. Další verze tvrdí, že se bohatá vdova snažila zmást zlé duchy. Někteří návštěvníci v domě slýchají zvuky kladiv a dalších stavebních nástrojů. Jako by budování domu dodnes neskončilo.

Raynham Hall

Také Evropa je posetá strašidelnými domy spojenými s hrůzu nahánějícími legendami. Jedním z nich je Raynham Hall, honosné venkovské sídlo v anglickém hrabství Norfolk. Proslavilo se tím, že tam ve 30. letech minulého století byl vyfotografován duch, o jehož přítomnosti v domě se hovořilo už dávno předtím.

Dům duchů Raynham Hall v Norfolku

Legenda, na jejímž konci je právě ona fotografie (nakonec označená za podvrh), vypráví příběh Dámy v hnědém, někdy také Hnědé paní — kvůli barvě jejích šatů. Podle mnohých jde o lady Dorothu Walpolovou, která žila v letech 1686 až 1726.

Žárlivý choť Charles Townshend ji jako trest za nevěru údajně zavřel v jejím pokoji a zakázal jí vídat jejich děti. Říká se také, že byl Townshend známý svojí prudkou povahou. První zmínky o jejím zjevení v domě pocházejí z období zhruba sto let po její smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám