Hlavní obsah

Dominantu Pálavy zbaví ohyzdných sloupů

Právo, vtk

Hora Děvín, která je nejvyšším vrcholem, a tedy nepřehlédnutelnou dominantou Pálavy na Mikulovsku, přijde o sloupy s elektrickým vedením, které ji hyzdí.

Foto: Profimedia.cz

Hora Děvín bude v budoucnu krásnější, vymizí nepěkné sloupy s elektrickým vedením.

Článek

Ročně na Děvín vystoupá asi 150 000 lidí, aby se mohli pokochat pohledem na stráně okolních kopců plné vinohradů a malebný kraj v okolí vodního díla Nové Mlýny.

Většina z nich je přitom doposud nucena při výstupu projít kolem zastaralého elektrického vedení, které výrazně narušuje jinak unikátní krajinnou scenérii nad skalnatou Soutěskou. V příštím roce však nevzhledná skrumáž elektrických sloupů z padesátých let minulého století zmizí a narušené panoráma se stane minulostí.

Správa chráněné krajinné oblasti Pálava se před několika lety dohodla s provozovatelem distribuční sítě k vysílači, firmou E. ON Distribuce, na úplné obnově vedení na vrchol. „S velkým potěšením jsme přijali rozhodnutí investora přeložit vzdušné vedení do země, neboť současné zařízení je skutečně velkou vadou na kráse této unikátní rezervace,“ řekl Právu vedoucí správy Jiří Kmet.

Snad už příští rok

Práce by se mohly konat v příštím roce. Kromě toho, že sloupy s dráty narušují krajinný ráz, jsou pastí na ptáky. Letos na jaře našli ochranáři pod jedním ze sloupů pět uhynulých mláďat kalouse ušatého. Sovy asi zabil elektrický výboj.

Délka přeložky vedení je více než 1,2 km a na trase bude překonáváno převýšení 140 metrů. Při demontáži současného zařízení i při pokládce kabelu a budování doprovodných zařízení bude nutné dbát zvýšené opatrnosti na okolní prostředí. Místo těžké techniky bude na Děvíně využit vrtulník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám