Hlavní obsah

Dobrodruh skoro 150 dní pádloval podél britského pobřeží. Vydobyl si rekord

Jordan Wylie je bývalý voják. Na náročné podmínky a výzvy je proto zvyklý. Při svém posledním kousku pádloval 149 dní podél britského pobřeží na paddleboardu, což je podle serveru Daily Mail nejdelší doba, kterou kdo kdy na otevřeném moři a na tomto plavidle strávil. Během pěti měsíců na cestě se Wylie dostal z jihu Anglie až na severní cíp Skotska.

Foto: Profimedia.cz

Jordan Wylie na snímku ze srpna loňského roku.

Článek

Dobrodruh má za sebou už několik extrémních a náročných výzev. Sám se například plavil průlivem Mandeb mezi Afrikou a Jemenem, který je považován za velmi nebezpečný kvůli množství pirátů, nebo uběhl maratony v Iráku, Somálsku či Afghánistánu.

Plavba kolem britského pobřeží byla prý zatím nejnáročnější. Celých 2377 kilometrů totiž pádloval. Odpočíval pouze, když přišly silné bouře.

Pro server Daily Mail dobrodruh nicméně přiznal, že prožil několik momentů, kdy chtěl celý pokus vzdát. Extrémní dobrodružství ale nedělal z nudy. Kromě toho, že se chtěl stát prvním člověkem, který projede kolem britského pobřeží na paddleboardu, vybíral rovněž peníze pro charitativní organizaci Frontline Children, pro děti ovlivněné konfliktem mezi Jemenem a Somálskem.

Kvůli lockdownu cestu nedokončil

Cestu nakonec Wyliemu nezhatily únava, počasí nebo ztráta motivace, ale koronavirová opatření, která se na podzim začala v Británii zpřísňovat.

I tak se mu ovšem podařilo vybrat takřka celou cílovou částku, ze 100 tisíc liber (2,9 milionu korun) celých 90 tisíc (2,6 milionu korun).

„Cesta započala 26. července na ostrově Wallasea Island v Essexu a skončila po 2377 kilometrech na severním pobřeží Skotska, jen 23 kilometrů před vesnicí John o‘ Groats,“ uvedl dobrodruh pro Daily Mail. „Nejdelší úsek, který se mi během jednoho dne povedlo zdolat, byl dlouhý 77,94 kilometru ze severoirského Bangoru na skotský mys Mull of Kintyre,“ doplnil.

Celkem Wylie pádloval 149 dní, 7 hodin a 33 minut. Původně chtěl Velkou Británii obkroužit celou. „Na Štědrý den ale ve Skotsku oznámili nová opatření a začal celonárodní lockdown. Ačkoli jsem sám psal premiérce Nicole Sturgeonové, byli jsme požádáni, abychom akci přerušili a kvůli koronaviru se vrátili domů,“ vysvětlil dobrodruh. Doplnil, že rekordy jsou skvělé, vděčný je nicméně především za vybrané peníze.

„Přišlo hodně momentů, kdy jsem to chtěl vzdát. Není nic hezkého na tom, když ve tři v noci musíte v totální tmě skočit do ledové vody, protože vítr i vlny jsou proti vám,“ uvedl Wylie.

„Překročit Irské moře z jižního Walesu do Irska mi zabralo skoro pět dní, zdržely mě také bouře Francis a Ellen, což bylo frustrující. Často jsem pádloval v podmínkách, v jakých nevyjíždějí ani plachetnice.“

Prvních 60 dní s dobrodruhem jel podpůrný tým v dodávce na pevnině. Poté se k němu připojila podpůrná loď, která zůstala až do konce. Na moři samozřejmě Wylie nestrávil každou chvíli. Nejprve nocoval třeba ve stanech, posléze na oné podpůrné lodi.

Relativní samota mu ovšem pomáhala. Ačkoli společnost mu prakticky každý den dělali delfíni, tuleni, mořské vydry a další vodní živočichové. „Být více v kontaktu s přírodou prospělo mému duševnímu zdraví a pomohlo mi se vypořádat s depresemi nebo chronickými úzkostmi,“ uzavřel.

Lékaři mu zakázali létat, tak Čech projel Evropu karavanem

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám