Hlavní obsah

Do Znojma aspoň na týden

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodičům snoubenců Radky a Michala se tak zalíbilo ve Znojmě, že jim tu rovnou koupili poukaz na víkend jako svatební dar. Paní Alena je přesvědčená, že se tam mladé dvojici bude líbit.

Foto: Vladimír Mikunda, Právo

Znojmo - město okurek, vína a cyklistů

Článek

Strávit na Znojemsku víkend je ale jako plivnout do moře. Skoro nic se nestihne, tolik je tu možností k zábavě a poznání. Pojedete-li do Znojma poprvé, nejlépe uděláte, když se rovnou zastavíte v novém informačním centru v Obrokové ulici.

Najdete je lehce, je vedle gotické Radniční věže. Pro první orientaci tak uděláte dobrý krok. Rok od roku přibývá prospektů, které mají návštěvníkům města a okolí pomoci, aby se neztratili.

:.Mekkou turistů je Obroková ulice s informačním centrem, kavárnami a spoustou obchodů.foto: Právo/Vladimír Mikunda

Cyklisté vítáni

Město je k milovníkům kol velmi přátelské. Aby ne, když je protkané cyklotrasami. Třeba Po stopách předků nebo Po památkách Napoleonova působení na Znojemsku. Zmiňovat trasy v Národním parku Podyjí je zbytečné, sní nebo ví o nich každý fanda cykloturistiky. Strategicky umístěné prodejny kol, servisy, půjčovny a penzióny jsou tady samozřejmostí.

:.Pohled na znojemské hradby z cesty, vedoucí k řece Dyji. Je to nejen krásná procházka, ale i pastva pro oči a fotoaparát.foto: Právo/Vladimír Mikunda

Sedmdesát sedm divů

K názvu města se přidávají různé přívlastky – město vína, okurek – a bude jich přibývat podle tempa, jakým rostou akce pro návštěvníky.

Letošní sezóna má motto Poznejte 77 divů Znojemska, historicky třetího nejdůležitějšího města Moravy.

Jedním z divů je určitě výstava v galerii Znojemského hradu, nazvaná Život a smrt v mladší době kamenné. Rezervujte si na ni dost času. Mimořádně vás totiž zaujme i průvodní slovo na panelech.

Okouzlí vás také procházka podél hradebního opevnění s výhledy na krajinu kolem Dyje a na historické panorama, jemuž dominuje kostel svatého Mikuláše (stavěný od roku 1338). Je tu tak hezky, že sem chodí odpočívat i znojemští obyvatelé. A pak, kolem je dost restaurací, takže raději počítejte, že v těchto místech strávíte celý den.

:.Dříve byla v zalesněném kaňonu Dyje vyhlášená znojemská říční plovárna. Přehradu vybudovali v letech 1964-66.foto: Právo/Vladimír Mikunda

Nahoru vláčkem

Při obhlídce z ochozů hradu vás zcela jistě upoutají dvě věže kostela, který patří k premonstrátskému klášteru v Louce. Vede k němu od hradu stezka podél Dyje a je to příjemná procházka.

V Louce, kde je i supermoderní koupaliště s atrakcemi, začíná a končí trasa městského vláčku, jímž se můžete vyvézt zpátky do centra. Je to do kopce, vyplatí se dát 40 korun za svezení. V ceně je i výklad průvodce při několika zastaveních na atraktivních místech.

Z kláštera, založeného v roce 1190, vypáleného husity a později barokně přestavěného, jsou přístupné dva štukové sály, krypta kostela, vinařské a bednářské muzeum, galerie a vinné sklepy Vinařství Znovín. Kromě vín se tu dají koupit i dobré sýry. Ptejte se po archivním, dáte za něj něco přes 30 korun a nebudete litovat.

:.Z domu se znameními z roku 1550, stojícímu na rohu Obrokové a Kovářské ulice, to pěkně voní domácím pečivem, je těžké odolat a nekoupit třeba vynikající štrúdl.foto: Právo/Vladimír Mikunda

Vinobraní 2008

Když už jsme u vína, co si tak vyrazit do Znojma 12. a 13. září na historické vinobraní? Budete sice jedni z desetitisíců návštěvníků, ale ať. Strávíte tu nezapomenutelné dva dny.

V pátek večer projde městem slavnostní průvod, který se opakuje ještě v sobotu. Bývá to vždy podívaná jako ve velkofilmu: několik set postav v historických kostýmech, koně, atrakce. V čele jede král Jan Lucemburský s Eliškou Přemyslovnou.

:.Ve Znojmě můžete využít i minivláček.foto: Právo/Vladimír Mikunda

Okurky od vítězky

Ve Znojmě se nedávno slavily také okurkové dny. Vrcholily soutěží o nejlepší zavařované okurky a rychlokvašky. Tady je recept na vítězné okurky Ludmily Zelenkové: 

5 koleček mrkve, 3 kolečka cibule, do půlky sklenice se naskládají okurky, přidáme 4 nové koření, 6 pepřů, 1 lžičku soli, 2 lžíce cukru,1 bobkový list, necelý 1 dcl znojemského octa, čerstvý květ kopru (větší). Doskládají se okurky a zalije se vodou, sterilizace při 80 stupních trvá 20 minut

Reklama

Související články

Po stopách Karla Hynka Máchy

Vlakem vyrážíme do kraje Karla Hynka Máchy, starých hradů, přírody, lesů i jezer. Je tu toho k vidění dost, jen si vybrat. A když si nevyberete, můžete prostě...

Projížďka na kole Kokořínskem

Dlouho jsme přemýšleli, jak navštívit staré hrady či rozhledny, které se skrývají uprostřed hlubokých lesů na Kokořínsku. Jak objevit tajemná místa a projet...

Výběr článků

Načítám