Hlavní obsah

Do Výpustku za jeskynními perlami

Vznikající jeskynní perly jsou jednou z velkých atrakcí nové turistické trasy v jeskyni Výpustek v Moravském krasu na Blanensku. Vede okolím rozlehlého protiatomového krytu, který nechalo za socialismu přímo do jeskyně vestavět velení československé armády. V případě třetí světové války mělo z tohoto utajovaného krytu řídit vojenské operace.

Foto: Vladimír Klepáč , Právo

Perly, které vznikají vysrážením kalcitu na drobných kamíncích.

Článek

Zážitková trasa je adrenalinová. Turisté ji zdolávají v helmách, v nichž procházejí především podél krytu tak, že z jedné strany mají zeď budovy a z druhé skalní stěnu jeskyně.

Na trase je také úsek s boční chodbou, kterou je nutné zdolat po čtyřech. Pak čeká na příchozí prohlídka perel. Jsou na zemi hned vedle starého vojenského krytu a jsou ohraničeny provázkem.

Tyto perly vznikají po dobu desítek let za velmi specifických podmínek. Ze stropu jeskyně dopadají kapky s vysráženým kalcitem na hrubý písek či kamínek. Tam se pak vysráží tak, že se kamínek obalí vápencovými vrstvami, a vznikají jeskynní perly. Na ty z Výpustku si bude ale nutné ještě několik desetiletí počkat, protože jsou zatím malé.

V podřepu i nad propastí. Výpustek spouští novou zážitkovou trasu

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám