Hlavní obsah

Do Tuniska se vracejí turisté. Letos jich přijelo o 17 procent víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tunisko letos do konce září navštívilo 6,27 miliónu turistů, meziročně o 16,9 procenta více. Příjmy z turistiky jsou ale stále o třetinu nižší než před ničivými teroristickými útoky v roce 2015. A to přesto, že letos přijelo více lidí než v posledním roce před útoky. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila vláda a z nichž cituje agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Turisté na výletě na velbloudech. Ilustrační foto

Článek

Příjmy z turistiky letos zatím přesáhly miliardu eur (zhruba 26 miliard Kč), meziročně tak stouply o 27,6 procenta, výrazněji než návštěvnost. Vinou vysoké inflace, přílišné závislosti na cestovních kancelářích a špatného řízení hotelů jsou ale jen na dvou třetinách roku 2014, kdy činily 1,59 miliardy eur.

Nejvýrazněji se na nárůstu počtu návštěvníků podíleli evropští a ruští turisté, kterých přijelo o 44,9 procenta více. Návštěvníků ze sousedních zemí Maghrebu, kteří tvořili polovinu všech příchozích, tedy tři milióny, přijelo o 16,9 procenta více. Největšímu zájmu se těšil ostrov Džerba, přilákal o 51,8 procenta více návštěvníků než loni.

Turistika opět tvoří sedm procent hrubého domácího produktu (HDP) Tuniska. Turistický ruch v minulosti utrpěl atentáty v roce 2015 na pláži v letovisku Súsa a v Národním muzeu Bárdá v hlavním městě Tunisu, které si vyžádaly životy 60 lidí, převážně zahraničních turistů, a ještě předtím nepokoji po tuniské revoluci v roce 2011. Tunisko dlouhodobě patří k oblíbeným destinacím českých turistů.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám