Hlavní obsah

Do Lednice o víkendu lákalo krásné počasí

Právo, Milan Vojtek

V sobotu začala v Lednici na Břeclavsku nová turistická sezóna. Nejnavštěvovanější místo Lednicko-valtického areálu uvítalo o víkendu první návštěvníky letošní sezóny.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Janohrad, umělou zříceninu středověkého hradu na okraji Lednicko-valtického areálu, vyhledávají lidé jako památku i místo pro odpočinek.

Článek

To všem neznamená první turisty v roce, třeba minaret je přístupný už od března. Ti, kteří zatoužili po návštěvě zámku, musejí zatím na prohlídkové trase absolvovat jakousi „objížďku“. Ochoz v nástupních prostorách zámku je mimo provoz, v pátek jeho konstrukci vyztužily železné traverzy a nějaký čas ještě zabere jeho dokončení.

„Je to první havárie tohoto druhu. Ochoz byl budován pro pohyb knížecí rodiny a personálu. Jenže takový provoz, který zažívá v sezóně, se na něm podepsal. Než skončí oprava, vodíme návštěvníky jinudy,“ řekla kastelánka Ivana Holásková.

Změnu příchozí vzali s pochopením. Pro spoustu dalších lidí byla lákadlem procházka zámeckým parkem či plavba na lodi, spojená třeba s výšlapem na minaret. Odměnou za zdolání 302 schodů byla vyhlídka do jarní krajiny.

Chystají se opravy

„Je tady krásně, jestli mi ale něco vadí, tak jsou to chybějící záchodky. Při těch statisících lidí, co sem chodí, a do parku jich zamíří ještě víc než na prohlídku zámku, je jasné, že se musí nějak vypořádat se svými potřebami, a procházka parkem není moc příjemná,“ řekl jeden návštěvník.

Podle lednické kastelánky se chystají opravit katakomby zámku a investovat i do infrastruktury parku. „Plánujeme i opravu maurského domu, někdejší vodárny, která se promění v centrum pro návštěvníky. Počítáme i se záchodky,“ řekla Holásková. Opravy se má dočkat i rozpadlá Hubertova šopa, ovčárna v alpském stylu. „Možná se tam znovu objeví ovečky,“ naznačila kastelánka.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lednicko-valtický areál loni oslavil 20. výročí na seznamu UNESCO.

Rušno bylo i u Janohradu. Umělá zřícenina v meandru starého koryta Dyje je oblíbeným cílem cykloturistů. Na rozdíl od jízdy zámeckým parkem, kde jsou cyklisté nežádoucí, při cestě na Janohrad mají k dispozici odpovídající trasy, a nehrozí tak úrazy při střetu s chodci. Bylo zde možné vidět současně kolem tří stovek lidí. Dorazili na kole, pěšky, na lodi či autem.

Spousta z nich si přijela užít na oblíbené místo krásnou jarní sobotu a ke spokojenosti jim stačilo jen odpočívat v trávě. „Už jsme se nemohli dočkat jara. Jsme zvyklí vypadnout z domu někam ven a Janohrad je pro nás ideální na malý výlet. Jen nechápeme, co tu dělají za rošády s těmi stánky,“ řekl mladý pár, hovící si na dohled od památky. Rošádou mysleli nekonečné spory o to, který stánek s jídlem zůstane a který zmizí.

Reklama

Výběr článků

Načítám