Hlavní obsah

Do Lázní Bělohrad nejen za léčbou nemocí pohybového ústrojí

Právo, Věnceslava Dezortová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mají stotřicetiletou tradici v lázeňské a rehabilitační péči. Jejich výsadou je léčba nemocí pohybového ústrojí, na kterou má blahodárný vliv slatina, která se v okolí Lázní Bělohrad těží, a kvalitou je považována za nejlepší v Čechách. Bonusem je okolní krajina s množstvím turistických či cyklistických tras.

Foto: Jovan Dezort, Právo

Zeleň v okolí lázní poslouží třeba k odpoledním procházkám.

Článek

V Lázních Bělohrad se léčí pacienti s revmatickými chorobami, bolestmi páteře, Bechtěrevovou chorobou i artrózou. Jezdí sem též rekonvalescenti po úrazech a ortopedických operacích či po slabší obrně. Další indikací je i léčba deformujících jizev po úrazech a popáleninách. Lázně přijímají také dospělé pacienty po krevních onkologických onemocněních a gynekologické indikace pro dospělé klientky. Cvičí se tu podle metody Ludmily Mojžíšové, která je spojována také s léčbou funkční ženské sterility.

Foto: Archiv Lázní Bělohrad

Slatinné zábaly jsou důležitou lázeňskou procedúrou

Novinkou letošního roku je Domov Vitalita. Jedná se o sociální službu pro seniory a osoby s postižením pohybového aparátu. Umístěn je v centrální budově lázní, v hotelu Grand, která je přímo spojena s procedurální a terapeutickou částí komplexu. Zároveň je v této budově i jídelna a kulturní sál, takže je odtud dosažitelné vše potřebné.

Péče je nastavena pro nesoběstačné klienty se zvýšenou potřebou rehabilitace. Vedle klasických léčebných pobytů jsou k dispozici také pobyty rekondiční a speciálně zaměřené. Jako první v České republice nabízejí Lázně Bělohrad ke svým pobytům i asistenční 12hodinovou péči, určenou klientům s pohybovým omezením. Asistent pomáhá s oblékáním, přesuny mezi procedurami a případně i s donáškou jídla.

Patří mezi 100 nej

Počátek lázeňské léčby hledejme v podkrkonošském městečku mezi Jičínem a Dvorem Králové na konci 19. století, kdy okolní panství koupila pruská hraběnka Anna z Assenburgu. Založila tu areál Anenských lázní a při nich na ploše 60 hektarů lázeňský park Bažantnice. V době Anny z Assenburgu započaly i první pokusy s léčivou slatinou.

Foto: Jovan Dezort, Právo

Centrem Lázní Bělohrad je hotel Grand

Počátkem 20. století byl postaven Janečkův vodoléčebný ústav a v roce 1936 i Grand hotel Urban, dnešní hotel Grand. Postupně přibývaly další budovy. Před 20 lety se areál, který měl do té doby výhradně léčebný program, změnil na lázeňsko-rehabilitační zařízení s celoročním provozem. V anketě českých 100 NEJ 2011 se Lázně Bělohrad, a.s. zařadily mezi nejlepší české společnosti a své postavení si drží.

Výlety do okolí

Navštívit lze v okolí Prachovské skály, hrady Pecka a Kost, případně zámek Opočno, též Bozkovské jeskyně. Zajet si můžete i do Hořic na trubičky nebo se podívat do Pohádkového parku na zámku Sychrov a zoo ve Dvoře Králové.

Foto: Jovan Dezort, Právo

Aktivní turisté se vydávají po stopách Karla Václava Raise

Vztah k těmto lázním měla i řada slavných osobností. Třeba spisovatelé Karel Václav Rais, Eliška Krásnohorská, Karel Jaromír Erben, Emil Vachek nebo Bohumil Hrabal. Rád se tady zastavoval i herec Oldřich Nový, který v Lázních Bělohrad ukrýval za války před Němci svou dceru. Jezdili sem také herci Otomar Krejča, Josef Bek, Jiří Wimmer a malíř Max Švabinský.

Klientela Lázní Bělohrad je z osmdesáti procent česká. Pochopitelně i tady pocítili úbytek pacientů, kterým hradí léčbu zdravotní pojišťovny. Zatím se ale daří nahrazovat tento výpadek samoplátci, kongresovou turistikou a dalšími způsoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Rezidence vrací na Novohradsko lázeňství

Novohradská Buquoyská Rezidence, kterou se koncem devadesátých let podařilo tehdejšímu vedení města zachránit před úplným zchátráním a následně za pomoci...

Výběr článků

Načítám