Hlavní obsah

Do Harrachova nejen na lyže, ale i do sklárny, muzea nebo třeba na pivo

Právo, Naďa Kverková

Nedáte dopustit na lyžování, ale zároveň čekáte od víkendového pobytu na horách ještě něco víc než jen užívání si sjezdovek a pobytu na horské chatě? Co vyrazit do krkonošského městečka Harrachov a otestovat jeho nabídku? Připočítáme-li skvělé lyžování, pak čítá harrachovská nabídka dokonce pět v jednom.

Foto: Profimedia.cz

Na své si v Harrachově přijdou i vyznavači klasického lyžování a snowboardingu, ošizeni nebudou ani milovníci bílé stopy.

Článek

Skvělé lyžování s plejádou skokanských můstků včetně toho největšího u nás (1), nejstarší fungující sklárna na světě s unikátní brusírnou, poháněnou transmisemi a vodní turbínou (2), druhé největší sklářské muzeum v České republice (3), minipivovar s ročním výstavem 220 tisíc litrů piva (4) a oblíbené pivní lázně (5). Troufám si však tvrdit, že ti zvídavější objeví v Harrachově i další příjemné aktivity.

Takže nakonec může počet výhod dosáhnout daleko vyššího čísla. Skokanských můstků napočítáte na úbočí Čertovy hory celkem sedm. Sportovnímu areálu dominuje největší z nich, mamutí můstek pro lety na lyžích (označovaný jak K185). Na své si v Harrachově přijdou ovšem i vyznavači klasického lyžování a snowboardingu, ošizeni nebudou ani milovníci bílé stopy.

Foto: Profimedia.cz

Více než stovka kilometrů upravovaných běžeckých tratí a sedm kilometrů sjezdovek různé obtížnosti uspokojí začátečníky i pokročilé. Otestovat si však můžete sjezdovky a běžecké tratě ještě v nedaleké Rokytnici nad Jizerou, Rejdicích, Příchovicích a v Pasekách nad Jizerou. Společně s harrachovským lyžařským areálem tvoří tzv. Skiregion a jezdí se tady na „jediný“ lístek – přesněji skipas. Šest lanových drah a 36 vleků přepraví za hodinu na třicet tisíc osob.

Skláři tu mají tradici

V západních Krkonoších se sklářské výrobě dařilo už ve vrcholném středověku. Díky bohatým zdrojům dřeva v okolních lesích, vody i minerálních surovin zažily zdejší hutě svůj vrchol v 16. a 17. století. Největšího rozmachu se však sklářská výroba dočkala až za vlády hrabat z Harrachu. Sklárnu, která je spojována s bývalými osadami Rýžoviště a Nový Svět (k městu se připojily teprve po druhé světové válce), vlastnil hraběcí rod téměř čtvrt tisíciletí.

Tradice prvotřídně vyráběného foukaného, broušeného, malovaného i jinak zdobeného skla se v Harrachově dochovala do dnešních dnů – tedy včetně tradiční ruční výroby.

K výrobkům, které proslavily zdejší sklárnu, patří mj. kalíšky s nitkou v nožce, na které sklenička stojí, nebo soupravy zdobené vzduchovou spirálou. Skláři dokážou tento sortiment vyrobit i dnes, jen se k tomu dostávají už jaksi sporadicky.

V důsledku vyšší ceny klesla poptávka po luxusním zboží na minimum. Přednost dostává jednodušší a finančně méně náročné užitkové sklo. Období nepřeje sklářství jako takovému už několik let a tak se ze čtrnácti pánví dnes taví v harrachovské sklárně už jen v polovině z nich.

Díky exkurzím po huti mohou šikovnost zdejších sklářů obdivovat jednotlivci i zájezdové skupiny. Exkurze okolo pánví, ve kterých se v průběhu dne spotřebuje v každé zhruba pět set kilogramů rozžhavené skloviny, patří k nejpůsobivějším. Úžasná souhra, kdy jeden se sklářů nabírá z ústí pece do ruda zářící hmotu, další z ní s pomocí píšťaly vyfukuje na potřebnou velikost budoucí číši, aby posléze v dřevěné formě získala svůj konečný tvar.

Jiný z mužů připraví nožičku zakončenou uhlazeným dýnkem, spojí obě části a tak to jde stále dokola. Nádherný koncert! Celá prohlídka po sklárně, která vede i do historické brusírny skla, trvá 45 minut. Více než 100 let staré zařízení vodní turbíny pohání přes systém kožených řemenů jednotlivé brusičské stavy.

Pivo se pije z vinných sklenek

Jen výjimečně mají zaměstnanci při práci povoleno popíjet pivo. V areálu harrachovské sklárny to však nic neobvyklého není. Možná vám jen při prohlídce přijde úsměvné, že ho někteří skláři popíjejí z vinných skleniček. Jsou zkrátka víc po ruce, než pivní tupláky – ty se tak často nefoukají. V horském prostředí u pecí se pivo pilo od nepaměti. Hrabě Harrach dovážel sklářům chmelový mok z nedaleké Jilemnice.

Nový majitel založil harrachovskou tradici piva v roce 2002. Místního sládka při práci mohou pozorovat návštěvníci restaurace. Místnosti vévodí měděná varna a přes prosklenou stěnu je vidět až k pecím. Skvělý výhled na skláře je také z ochozu nad hutní halou. Za směnu vypije parta pěti sklářů zhruba 30 piv. Ochutnat zdejší „rezavou vodu“ mohou i samotní návštěvníci.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum skla v Harrachově je svého druhu druhé největší v České republice.

V nabídce jsou tři druhy – od výčepní osmičky, ze které získávají potřebné minerály a vitamíny také samotní skláři ve výrobě, až po černé 12% pivo Čerťák. A jak chutnají? Nejspíš mohou být místní štamgasti pyšní. Na letošních slavnostech piva v Táboře získalo harrachovské „Huťské výčepní“ Zlatou pivní pečeť pro rok 2010 v kategorii desetistupňových piv.

Královská svatba s českým sklem

To nejlepší, co se v průběhu let v harrachovské sklárně vyrobilo, si máte šanci prohlédnout ve sklářském muzeu. Stačilo však málo a podstatná část sbírky skončila za války v rukách německých okupantů. Naštěstí k tomu nedošlo. Ty nejcennější kousky nechal hrabě Harrach zazdít v části původní expozice. Věhlas zdejší sklárny dokládají kromě cenných muzejních exponátů také zajímavé zakázky ze zahraničí.

Před lety k nim patřila například objednávka od nizozemské královské rodiny. Podle dovezených vzorků vyrobili skláři sady skleniček v několika požadovaných velikostech. Ozdobily posléze královskou svatební hostinu. Sklo bylo k nepoznání od toho původního, vyrobeného tady před lety. Návštěva muzea je vlastně takovou milou připomínkou starých dobrých časů ve sklářství. K vidění je na pět tisíc exkluzivních kousků.

Nové přibývají už jen výjimečně. Patří k nim například největší ručně vyrobené skleněné nádoby na pivo a víno. Nehonosí se luxusem, ale jejich devízou je právě slovíčko NEJ. Díky němu jsou zapsány do Guinessovy knihy rekordů – jsou největší na světě. Expozici najdete v budově Panského domu, který je součástí areálu harrachovské sklárny.

Pivní lázně pro zlepšení imunitního systému

Atraktivním turistickým lákadlem jsou v Harrachově také pivní lázně. Jejich blahodárné účinky byly známy už před 2 tisíci let. Díky koupeli v lázni obohacené pivními kulturami, vitamíny a bylinnými extrakty je tělu dopřána příjemná relaxace, dochází k uvolnění svalů, zlepšení krevního oběhu i imunitního systému. Prohřejí se klouby, ochuzeny nejsou ani vlasy a pleť.

K pivním lázním patří masáže. Tato nedílná součást lázeňské procedury pomůže dosáhnout kýžených výsledků. Máte chuť dopřát si půlhodinku v pivní lázni, ale máte to do Harrachova daleko? Obdobně zaměřených lázní najdete v České republice desítky. Stačí si v internetovém vyhledavači zadat heslo: Pivní lázně.

Více na: www.harrachov.cz,  www.sklarnaharrachov.cz, www.skiregion.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám