Hlavní obsah

Do Gentu a Brugg za historickými skvosty a belgickými pralinkami

Novinky, Bohumil Brejžek

Dvě města, která před staletími patřila k nejbohatším a nejproslulejším v Evropě – Gent a Bruggy. V oněch slavných časech měli zdejší měšťané plné truhly zlaťáků, nechávali si stavět honosné rezidence, určovali evropskou módu a mluvili také do politiky. Pralinky vás sice budou v Belgii pronásledovat úplně všude, ale v Bruggách si je opravdu užijete.

Foto: Profimedia.cz

Gent, Korenlei

Článek

Cesty osudu je sice o ono výsadní postavení připravily, ale z bohatství nashromážděného v lepších časech toho zůstalo mnoho. Gent a Bruggy dodnes přitahují návštěvníky z Belgie i ze zahraničí svou unikátní atmosférou, architektonickou jedinečností i uměleckými skvosty.

Perla východních Flander

Gent je neobyčejně charismatické město na soutoku řek Leie a Šeldy. Bývá pro krásu svých památek a atmosféru často přirovnáván k Paříži. V šestnáctém století patřil k nejbohatším městům v Evropě a bohatí měšťané byli k němu skutečně štědří.

Nechali postavit kostely a veřejné budovy, jež neměly obdoby, a sami se usídlili v domech a palácích, nad nimiž stojíme dodnes v úžasu. Naprosto unikátními architektonickými celky jsou nábřeží s cechovními domy. Tak zachovalý ucelený komplex jinde nenajdete.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Gravensteen v Gentu

Hrad Gravensteen v Gentu

FOTO: Profimedia

Opravdu jen málokde se vám může poštěstit ochutnat vynikající flanderskou kuchyni v přepychových moderních restauracích, s citem a vkusem zasazených do několik set let starých domů, jako je to třeba v případě restaurace Belgaqueen. Tato skvělá restaurace se nachází v domě na nábřeží, jehož stáří je již neskutečných 900 let.

Ze všech belgických měst má Gent nejvíce chráněných historických památek. V prvé řadě to jsou proslavené věže chrámů svatého Bavona a svatého Mikuláše a Belfort Lakenhalle (tržnice sukna) – gotická stavba s mohutnou pětadevadesát metrů vysokou věží se zvonkohrou, jež vytvářejí nenapodobitelnou siluetu města.

V chrámu sv. Bavona (SintBaafskathedraal), kde byl v roce 1500 pokřtěn císař Karel V., můžete spatřit slavný deskový oltář bratří van Eyckových Klanění beránku.

Kolorit města je dotvářen starobylou citadelou a mohutným hradem Gravensteen z 12. století, netradičně umístěným v centru města, který byl postaven po vzoru křižáckých hradů v Sýrii. Má 26 bašt a ve svých prostorách ukrývá atraktivní muzeum dobových mučidel.

Rybář na lovu krevet

FOTO: Bohumil Brejžek

Širší okolí města okouzlí svojí barevností a atmosférou umocněnou všudypřítomnými begóniemi, azalkami, rododendrony a orchidejemi, jež se tu ve velkém pěstují a vyvážejí. Gent proto získal i přezdívku město květin a proslavil se velkolepým svátkem Floralies gantoises, který se zde koná každých pět let. Příští bude za rok, 16. až 25. dubna 2010.

Benátky severu

Před pěti sty lety byly Bruggy prosperujícím přístavem a živým obchodním centrem se suknem, anglickou vlnou i diamanty. S nesmírně bohatým městem, v němž v 15. a 16. století žilo 150 000 obyvatel, si neuvěřitelně zahrál osud.

Moře zaneslo přístav pískem a nastal několik set let trvající úpadek. Odešli námořníci i obchodníci, čas se doslova zastavil. Bruggy se staly bezvýznamným provinčním městem a v roce 1850 dokonce nejchudším městem Belgie.

Někdejší úpadek paradoxně pomohl Bruggám k turistickému rozmachu a dnešní slávě, neboť se od středověku zachovaly v takřka nezměněné podobě. Na sever od Benátek stěží najdete v Evropě tak romantické místo, ročně navštěvované třemi a půl miliónu turistů z celého světa.

Pozoruhodný pohled na Bruggy se nabízí i z paluby vyhlídkového člunu plujícího po tamních kanálech.

FOTO: Bohumil Brejžek

Historické jádro leží na ostrově obkrouženém kanály, proto je tu nejoblíbenější turistickou atrakcí plavba vyhlídkovou lodí. Krásu paláců a výstavných domů lze obdivovat i při romantické vyjížďce kočárem. Celé město pak můžete pohodlně přehlédnout z 83 metrů vysoké věže Belfort, jež je vyšší i než gotická radnice, nejstarší budova ve městě.

Další významnou stavbou je bazilika svaté Krve, v níž je uchovávána ampule údajně obsahující kapku Ježíšovy krve. Skutečnou perlu umění můžete spatřit v gotickém kostele Panny Marie. V jedné z postranních kaplí najdete Michelangelovu Marii s dítětem vytvořenou z bílého mramoru, Bruggskou madonu, jedno z mála Michelangelových děl nacházejících se mimo Itálii.

Pralinky a pralinky

Pralinky vás sice budou v Belgii pronásledovat úplně všude, ale v Bruggách si je opravdu užijete. Při procházce historickým centrem narazíte na každém kroku na četné obchody s proslulými pralinkami a čokoládou. Jsou nejrůznějších, tvarů, velikostí i chutí. Ve vitrínách a na pultech obchodů člověka překvapí nejen množství oněch čokoládových sladkostí, ale zejména jejich oslnivé a nápadité obaly.

Godiva, Neuhaus, Leonidas – tato tři jména ve světě reprezentují belgický sladký perfekcionismus. Pro milovníky a labužníky čokoládového hříchu je zde dokonce muzeum čokolády.

Rady na cestu
Jak se tam dostat
Autem (asi 900 kilometrů po dálnici), autobusem Eurolines a Student Agency, vlakem, ale nejlépe letadlem, Brusseles Airlines i SkyEuerope a ČSA létají z Prahy do Bruselu a obráceně za příznivé ceny několikrát denně. Z Bruselu vlakem, do Gentu za třicet minut, do Brugg za padesát.
Kde se ubytovat
Pokud v Bruggách, tak v Belforthotels, což je sdružení malých půvabných hotelů umístěných v krásných starobylých domech. Jsou situovány v malebných uličkách, na krásných náměstích nebo jsou rozesety podél kanálů. Každý hotel je provozován svým vlastníkem garantujícím vřelé přijetí a osobní péči. V Gentu v cenově přijatelných starobylých hotelích Erasmus nebo Brooderie již od 50 eur s polopenzí.
Na co nezapomenout
V Brugách Belfort, gotickou věž na hlavním náměstí Markt ze 13. století, jež bývá označována za Eiffelovku Brugg a symbol moci a bohatství města. Na její vrchol vede 366 schodů a z ochozu je nádherný výhled na červené střechy starých domů, spleť kanálů a hroty věží. Zdejší zvonkohra je nejslavnější v Evropě, váží úctyhodných 27 tun a tvoří ji 47 zvonů.  Třikrát týdně se na ní pořádají koncerty. V Gentu je v chrámu sv. Bavona slavný deskový oltář s vyobrazením Klanění beránku z roku 1432, jedno z vrcholných děl středověké kultury, dílo bratří van Eyckových. Pozoruhodné na něm je, že na všech 284 postav dopadá stejné množství světla, jež prochází okny kaple.
Muzea
Za jedno z nejznámějších muzeí v Bruggách je považováno Groeningse Museum. Jsou zde vystavena díla vlámských umělců od 15. století po současnost včetně malířů bruggské školy. Mezi autory vystavovaných děl patří např. Jan van Eyck, Hans van Memling, Gerard David, Rogier van der Weyden a Hieronymus Bosch. V Gentu, kousek od nábřeží, se nachází Muzeum moderního umění a designu, které vzniklo již v roce 1903. Nabízí nejkvalitnější sbírku secesního nábytku a dekorativních předmětů v Belgii.
www.flandry.cz – internetové stránky, na nichž najdete kompletní informace o jednotlivých akcích a můžete si i rezervovat ubytování.

Krevetový festival v Oosduinkerke

Vydáte-li se z Brugg směrem na pobřeží, uvidíte poblíž vyhledávaného letoviska a přístavu Zeebrugge každé dopoledne něco, co jste pravděpodobně v životě neviděli a asi jen tak neuvidíte – rybáře ve žlutých pogumovaných oblecích na koních ve vlnách Atlantiku a za nimi rybářské sítě.

Obrázek, kdysi tak běžný na celém šedesátikilometrovém belgickém pobřeží, dnes můžete spatřit pouze zde. Dříve prastará živnost, dnes převážně turistická atrakce. Zabývají se jí většinou farmáři, kteří ráno vyjedou s koněm k moři, celé dopoledne brouzdají napříč ve vlnách, v poledne úlovek zpracují a prodají. A co loví? Krevety.

Drobné, našedlé a pro svoji zvláštní výraznou chuť vyhledávané labužníky na celém světě. Jedí se v salátu, v koktejlech s majonézou, v sendviči i v polévce, dávají se na stůl v misce místo oříšků.

Nejlépe však chutnají čerstvé, ihned po výlovu, kdy se k zážitku z jídla přidá jedinečná, neopakovatelná atmosféra. K tomu výborný chléb a samozřejmě, jak jinak, jsme přece v Belgii, pivo. Jedno ze šesti set druhů, které se zde vaří.

Zavítáte-li sem 27. a 28. června, stanete se svědky slavnosti, jejíž součástí jsou četné mořské atrakce. Třeba alegorický průvod směřující do moře, kde probíhá lov krevet, které si o něco později uvařené a v papírových krabičkách můžete koupit.

Slavnost pokračuje lidovými písněmi a tanci, o jedenácté večer je první den zakončen ohňostrojem. Více se dozvíte na www.koksijde.be.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám