Hlavní obsah

Deset nejnebezpečnějších měst na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolikrát cestujete prstem po mapě a říkáte si, to bych chtěl vidět. Ale strach o vaši bezpečnost vám nedovolí vyjet za krásnou přírodou či pěknými památkami do více či méně vzdálených destinací. Podívejte se na deset nejnebezpečnějších míst na světě, která se pokusil poskládat server Urbantitan.com.

Článek

1. Bogota, Kolumbie

Ačkoliv se bezpečnost v Kolumbii v posledních letech o dost zlepšila, stále má násilí neblahý vliv nejen na život ve venkovských oblastech, ale také v hlavním městě Bogotě. V srpnu 2010 explodovala bomba nedaleko rádiové stanice Caracol v Bogotě a v říjnu kolumbijské úřady tvrdily, že se jim podařilo zmařit další bombový útok mířený na Národní administrativní centrum v Bogotě.

Některé zločinecké organizace pokračují v únosech a držení civilistů jako rukojmí kvůli výkupnému nebo jako trumf při politických jednáních. Kolumbie je i přes veškeré snahy zemí s nejvyšší mírou kriminality.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Bolivar v Bogotě

2. Ciudad Juárez, Mexiko

Ciudad Juárez patří mezi nejrychleji rostoucí města na světě. I navzdory tomu, že se mu často říká nejnásilnější zóna na světě mimo válečná území. Bohužel se zdá, že kriminalita roste společně s městem.

V roce 2008 došlo přibližně k 1400 vraždám a přes 2500 osob zemřelo ve spojitosti s drogami. Veřejný život je téměř paralyzovaný ze strachu, že lidi zasáhne zbloudilá kulka nebo je někdo unese. Za posledních deset let se ve městě více než 400 žen stalo obětí násilného trestného činu se sexuálním motivem.

3. St. Louis, Missouri

Podle výsledků jedné z posledních studií, kdy byly analyzovány statistiky FBI zaměřující se na vraždy, loupeže, přepadení a znásilnění, je nejnebezpečnějším americkým městem St. Luis. Porazilo dokonce i Detroit, Camden a New Orleans.

St. Louis mělo za rok 2010 2070 násilných činů na 100 000 obyvatel, pro srovnání státní průměr činí "jen" 429,4 činů.

4. Port-au-Prince, Haiti

I přes vládní změny zavedené v roce 2004 dochází pravidelně v Port-au-Prince, hlavním a největším městě Haiti, k násilným střetům a demonstracím. Neexistuje tu opravdová policejní síla, která by udržela město i venkov s menšími osadami pod kontrolou. Některá města řídí spíše zločinci. Ačkoli OSN poskytlo roku 2004 policii pomoc, její přítomnost nezaručuje bezpečnost návštěvníkům ani místním obyvatelům.

Haiti je jednou ze čtyř nejdůležitějších zemí pro pašeráky drog. Vraždy, vyhrožování zabitím, únosy, přestřelky gangů, ozbrojené loupeže a vloupání do domů, to vše je běžnou součástí života v Port-au-Prince.

Foto: Profimedia.cz

Palác St Pierre v Port-au-Prince, Haiti

5. Mogadišu, Somálsko

V srpnu a září loňského roku teroristé zahájili vojenský ofenzivní útok proti Africké unii a prozatímní federální vládě. V srpnu explodovala na okraji silnice bomba, která zničila tři civilní minibusy, zabila devět lidí a 25 jich zranila. V září stejného roku se pak odpálili sebevražední atentátníci na letišti. Vraždy, únosy, nelegální silniční zátarasy, teroristické útoky a další násilné incidenty jsou na denním pořádku nejen v Mogadišu, ale i ve všech částech Somálska.

Foto: Profimedia.cz

Mogadishu, Somálsko

Foto: Profimedia.cz

Somálská žena nese dítě.

6. Caracas, Venezuela

V hlavním městě Venezuely míra vražd patří mezi nejvyšší na světě. Násilí je tu spojeno hlavně s drogami, což vychází i z polohy. Ozbrojené loupeže jsou ve městě běžné, a to dokonce i v oblastech, které jsou považovány za bezpečné a navštěvují je turisté. Problémem jsou stále rychlé únosy osob výměnou za hotovost. Ještě horším faktem je skutečnost, že sami policisté se na únosech také podílí.

Foto: Profimedia.cz

Karakas ve Venezuele

7. Port Moresby, Papua Nová Guinea

Kriminalita je také vážným problémem hlavního a největšího města Port Moresby na ostrově Papua Nová Guinea. Pokud se sem přece jen rozhodnete cestovat, riskujete, že vás někdo přepadne a okrade. Dokonce i veřejná doprava je nebezpečná, za nejnebezpečnější vůbec se ale považuje půjčení auta. Kromě kriminality má Papua Nová Guinea problémy také s aktivní seismickou zónou, kvůli níž jsou zde časté vlny tsunami, zemětřesení a sesuvy půdy.

Foto: Profimedia.cz

Port Moresby, Papua Nová Guinea

8. Groznyj, Čečensko, Rusko

V roce 2003 OSN označila Groznyj nejvíce zničeným městem světa. Město prošlo během 90. let ničivým válečným konfliktem, kdy ruská armáda poničila většinu města. Některé zničené budovy byly rekonstruovány, ale mnoho jich zůstalo bez elektřiny a vody. Následkem toho hodně Čečenců emigrovalo. Gangsteři, mafiáni a korupce tu vytváří hodně problémů. Organizovaný zločin zde doslova bují.

Foto: Profimedia.cz

Groznyj, Čečensko

9. Santo Domingo, Dominikánská republika

Pokud se rozhodnete cestovat do Dominikánské republiky, nechte doma všechny cennosti. Stále trvající kriminalita je pro zemi velkým problémem. Běžné jsou demonstrace, protesty a generální stávky. Ačkoli politické demonstrace se nevyskytují v oblastech, kde se pohybují turisté a cizinci, měli by být návštěvníci cestující skrz zemi i tak obezřetní.

Foto: Profimedia.cz

Santo Domingo, Dominikánská republika

Foto: Profimedia.cz

Santo Domingo, Dominikánská republika

10. Muzaffarabad, Kašmír, Pákistán

Ačkoliv je Kašmír považovaný za zemský ráj, který uchvátí svým jezery, krásnými řekami, nádhernými zahradami a horami, považují ho akademikové za další místo, kde dojde k nukleárnímu holokaustu.

Foto: Profimedia.cz

Kašmír, Pákistán

Region je rozdělen mezi tři státy - Indii, Pákistán a Čínu, které jsou vyzbrojeny jadernými zbraněmi. Napětí mezi Pákistánem a Indií bylo již zřetelné při několika příležitostech. Navíc v Pákistánu bují organizovaný zločin ve všech formách - obchodování s drogami, korupce, vydírání, terorismus, vraždy a podobně.

Foto: Profimedia.cz

Kašmír, Pákistán

Anketa

Kam byste určitě nejeli?
Bogota, Kolumbie
3,4 %
Ciudad Juárez, Mexiko
5,8 %
St. Louis, Missouri
1,8 %
Port-au-Prince, Haiti
2,1 %
Mogadišu, Somálsko
60,2 %
Caracas, Venezuela
1,1 %
Port Moresby, Papua Nová Guinea
1,1 %
Groznyj, Čečensko, Rusko
16,9 %
Santo Domingo, Dominikánská republika
0,9 %
Muzaffarabad, Kašmír, Pákistán
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8769 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poznávací výlet za nejvíc sexy akcenty

Cestovat se dá za čímkoli, co lidem přijde zajímavé. Někteří jezdí za památkami, jiní za přírodou, někdo za sexy akcenty. Opravdu, i za tímhle poznáním se dá...

Výběr článků

Načítám