Hlavní obsah

Deset let žil na petrohradských ulicích. Pak se z něj stal populární průvodce

Novinky, mšv

Po ne toliko známých koutech Petrohradu se mohou vydat turisté v doprovodu nevšedního průvodce. Je jím Vjačeslav Rasner, který má k druhému největšímu ruskému městu velmi blízko. Deset let totiž strávil životem na ulici. Jeho situace se ale obrátila k lepšímu a teď patří k nejpopulárnějším místním průvodcům, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Budova generálního štábu v Petrohradu (ilustrační foto)

Článek

Každé ráno zaujme 68letý Rasner své místo u stanice metra Admiralteskaja a čeká na své klienty. Někdy mu na jedinou prohlídku přijde i 30 lidí, kteří nechtějí poznat pouze profláknutá místa, ale i ta méně známá. Většinu ovšem zajme především příběh muže, který celou dekádu přežíval bez střechy nad hlavou na ulici a jenž se svým průvodcovstvím proslavil díky internetu snad po celém Rusku.

Z toho důvodu dorazil například Alexander Kazhajev. „Jsem na něj pyšný, už teď je legendou. Místo toho, aby jen žebral s nataženou rukou, postavil se znovu na vlastní nohy a sdílí s ostatními lidmi své cenné zkušenosti. Celá prohlídka je velmi neobvyklá a emocionální,“ uvedl na Rasnerovu adresu Kazhajev.

Na Rasnerovi turisté vyzdvihují zejména to, že zná město ze zcela jiného úhlu. „Přišel v podstatě z podsvětí. Je jedinečný a je očividné, že svou práci miluje,“ konstatuje návštěvnice Viktoria Volosnovová.

Rasner se dříve živil jako učitel zeměpisu a biologie. Stal se však obětí podvodu, a tak v 57 letech přišel o bydlení a ocitl se na ulici. Většinu času přebýval na opuštěném staveništi v centru Petrohradu a staral se o toulavé psy i kočky. Na tomhle životě prý byly zdaleka nejtěžší zkouškou dlouhé a chladné zimní noci, ale i studená jara. Hladem však díky mnoha empatickým lidem nikdy netrpěl.

Jednoho dne se rozhodl, že by se měl opět postavit na vlastní nohy, a tak začal provádět. „Říkal jsem si, že musím sdílet své znalosti o městě s dalšími lidmi. I když se ocitnete v těžké situaci a přijdete o domov, měli byste zůstat optimističtí a jednat. Musíte investovat energii, abyste se zas postavili na nohy,“ řekl Rasner agentuře AP.

Na ulici může skončit kdokoli

Popularita nevšedního průvodce masově narostla poté, co se mu rozhodla pomoci nezisková organice Nočležka a vytvořila mu profil na sociální síti Vkontakte, takové ruské verzi Facebooku. Dnes už má Rasner opět kde bydlet, ačkoli některé návyky z ulice mu přeci jen zůstaly. Je skoro posedlý přesnou organizací času a denní rutinou, která je pro mnoho bezdomovců takovým záchytným bodem.

„Lidé si často myslí, že jsou bezdomovci líní, závislí na alkoholu a drogách, a nekulturní,“ stěžuje si Alexander Voronov z organizace Nočležka. „Rasner si ale dokázal pomoci a využít svých schopností průvodce. Zná spoustu věcí o městě a jeho architektuře,“ dodal Voronov s tím, že v organizaci už pomáhali také třeba bývalým operním pěvcům, spisovatelům nebo i marketingovým expertům.

Prohlídky, při nichž městem provázejí bezdomovci, existují také v Česku. Nejrozšířenější jsou v Praze, na procházku ale lze vyrazit třeba i v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám