Hlavní obsah

Davy turistů vyrážejí do Británie po stopách Harryho Pottera

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhy Harryho Pottera magneticky přitahují tisíce lidí na celém světě. Známá místa z filmu jako je katedrála v Gloucesteru, Lacockské opatství nebo viadukt v Glenfinnanu hlásí až dvojnásobnou návštěvnost. Britské úřady proto pro fanoušky filmu připravily specializovaného průvodce po stopách Harryho Pottera.

Článek

Majestátní hrad Alnwick, oxfordská univerzitní kolej Christ Church nebo londýnské nádraží King's Cross, Pavilón plazů v Londýně, katedrála v Gloucesteru, opatství Lacock ve Wiltshiru nebo Glencoe a Glenfinnan ve Skotsku - známé pohledy z kultovního snímku jsou cílem tematicky laděných výletů cestovních agentur.

Foto: Profimedia.cz

Majestátní hrad Alnwick

Více informací o potterovských destinacích se dozví turisté v průvodci na stránkách www.visitbritain.com. Detailní itineráře všech míst, která by fanoušci Harryho Pottera neměli při návštěvě Británie rozhodně vynechat, jsou rozděleny na čtyři hlavní trasy, v Londýně i mimo něj.

Desítky zákazníků denně navštíví edinburskou kavárnu Buffet King, ve které spisovatelka psala první knihu. Láká je vidět místo, kde sedávala a tvořila.

Podobné je to i s dalšími známými místy. "Návštěvnost katedrály v Gloucesteru se prudce vyšplhala ze 192 tisíc turistů ročně na více než 290 tisíc. Lacockské opatství dnes navštíví dvojnásobek zájemců než před potterovskou mánií a viadukt v Glenfinnanu očekává největší nápor v nadcházející sezóně. Dosud se mu pozvolna zvyšovala návštěvnost v průměru o dva tisíce turistů ročně," řekl Jan Herget z českého zastoupení agentury VisitBritain.

Podle agentury se očekává další nárůst návštěvnosti potterovských lokalit po uvedení prvního dílu sedmého filmu s názvem Harry Potter a Relikvie smrti, který se bude v českých kinech promítat od 18. listopadu.

První snímek Harry Potter a Kámen mudrců (z roku 2001) se stal třetím nejvíce výdělečným filmem všech dob. Dosavadních šest filmů přineslo více než 97 miliard korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám