Hlavní obsah

Dámská jízda do Drážďan: cukrárny, levné nákupy a nejkrásnější mlékárna

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany jsou moderní a pulzující německá metropole, ale kolem vás stejně tak může projet starobylý kočár s koňmi a turistické centrum rámují věže barokních kostelů. Právě tady najdete nejkrásnější obchod s mlékem na světě. Navíc do Drážďan trvá cesta od českých hranic jen půl hodinky.

BEZ KOMENTÁŘE: Drážďany

 
Článek

Vydaly jsme se na jednodenní výlet do Drážďan, kam se už odpradávna jezdívalo na výhodné nákupy. Protože, co se nedalo sehnat u nás, sehnali jste právě tady. Saská metropole se ale od roku 1989 dost změnila. Hned když jsme vystoupily z vlaku, byla babička překvapená, jak Němci zastavili prostranství u vlakového nádraží, které vzniklo po bombardování města během druhé světové války. Prosklené krychle dnes slouží především jako obchody a hotely.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nákupní zóna Prager Straβe

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Hofkirche

A právě nakupování bylo jedno z lákadel. Ačkoliv už u nás v obchodech mají téměř všechny značky jako tady, ceny se dost liší. Kvalitní laky na nehty tu pořídíte okolo 80 korun. Obecně mají levnější oblečení a kosmetiku. Například cena za zlevněný pleťový krém vychází v Česku na 260 korun, v Drážďanech totožný výrobek po stejné slevě stojí 180 korun. Jen boty nás nenadchly, jsou podobně drahé a málokteré hezké. Záleží tedy na obchodech, kam vstoupíte.

Vzhledem k tomu, že Němci patří k vynikajícím cukrářům a pekařům, vydaly jsme se také po místních cukrárnách. Libá vůně lákala kolemjdoucí a čerstvé ovoce magneticky přitahovalo naše zraky. Při poslední návštěvě jsme si pak každá koupila jeden koláč domů.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V cukrárně

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zwinger

Nejkrásnější mlékárna na světě

Stará mlékárna Pfunds vypadá jako obrázek. Prý je to nejkrásnější mléčný obchod na světě, zapsaný je také v Guinessově knize rekordů. I když neleží přímo v centru, stojí za to se sem projít. Žádné vstupné se neplatí. Pokud budete mít hezké počasí, doporučuji vám procházku podél Labe. Jinak přímo k mlékárně jezdí na stanici Pulsnitzer Straße tramvaj z centra číslo 11, jedna jízda vychází na dvě eura (asi 50 korun).

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V mlékárně

Interiér obchodu zdobí ručně malované keramické dlaždice, které pokrývají nejen stěny a podlahu, ale i strop. Unikátní je typicky holandský výjev větrných mlýnů na velkém obraze poskládaného z dlaždic hned nad schody. Původní velká mlékárna se nedochovala, jen díky štěstí se podařilo opravit a zrekonstruovat tento obchod.

Na pultě si mohou návštěvníci vybírat z desítek druhů sýrů - kozí, kravské, zrající, kořeněné atd. Ochutnat můžete také čerstvé nebo ovocné mléko. Neodolaly jsme a vyzkoušely sýrovou bagetu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sýrový bar v mlékárně

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Variace sýrů v mlékárně

Bombardování města během druhé světové války připomíná pobořená stěna u vchodů do chrámu Frauenkirche. Barokní skvost postavili Němci kompletně znovu, použili také kameny z původní stavby. Slavnostní otevření pak proběhlo až roku 2005. Když vejdete dovnitř a posadíte se, ucítíte odhodlanost, cit pro krásu a víru. Honosně zdobený oltář a vzdušné balkóny působí majestátně.

Pokud budete mít sílu, můžete se podívat na krásnou vyhlídku z věže Frauenkirche, odkud máte město jako na dlani.

Drážďany CVideo: Miroslav Šára, Novinky

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Pokud pojedete autem, trvá cesta z Prahy po dálnici na Teplice necelé dvě hodiny, z Brna pak čtyři hodiny. My jsme zvolily pohodlnou cestu vlakem, který do Drážďan jezdí šestkrát denně. V rámci slevy Českých drah při nákupu přes internet si můžete koupit jízdenku z Prahy za 481 Kč a z Brna za 734 Kč.

Kam se ještě podívat

Barokní areál Zwinger zdobí vodní kašny a projít se zdejším parkem je příjemná procházka. Uvnitř si můžete prohlédnout řadu cenných uměleckých sbírek.

Další pěknou procházkou je Brühlova terasa podél Labe. Krásný výhled na řeku umocňují staré budovy Albertina, Umělecké akademie, Semperovy opery a v pozadí věže kostela Hofkirche a chrámu Frauenkirche.

www stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Drážďany prosluly jako Florencie na Labi

Zběžnou pěší procházku historickým centrem lze zvládnout i za hodinu – hodinu a půl. Od Hlavního nádraží dojdete Pražskou ulicí (Prager Strasse) nejprve na...

Výběr článků

Načítám