Hlavní obsah

Církevní památky v Litoměřicích se otevírají turistům

Turisté mají nově možnost navštívit církevní památky v Litoměřicích. Biskupství připravilo trasu, jejíž součástí je vedle katedrály sv. Štěpána nebo diecézního muzea i návštěva biskupského pivovaru. Vedle toho nabízí královské město čtyři tematicky zaměřené prohlídkové trasy.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Litoměřice, v pozadí katedrála sv. Štěpána.

Článek

Okruh církevních památek nabízí šest zastávek. Na seznamu je i známá vyhlídka Kalich na Mírovém náměstí a tři kostely. „Po absolvování alespoň poloviny okruhu je možné pokračovat za zaslouženou odměnou do Biskupského pivovaru U sv. Štěpána v Komenského ulici,” uvedl Luděk Jirman, ředitel Destinační agentury České středohoří, která ve spolupráci s biskupstvím a městem novinku připravila.

Průvodcovství se ujali studenti dějin umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. „V době prázdnin se jich tu vystřídají na dvě desítky. Studenti se na svou budoucí roli připravovali v rámci kurzu úvodu do památkové péče, kde je kladen důraz i na prezentaci kulturního dědictví,” uvedla mluvčí biskupství Jana Michálková. „Znalosti získané studiem tak mohou zúročit v praxi,” podotkla.

Okruh s odborným komentářem je přístupný do 25. září. Kdo chce pokračovat v prohlídce města na soutoku Labe a Ohře dál, může si vybrat jeden ze čtyř tematických okruhů informačního centra. Jeden zavede návštěvníky do památek spjatých s barokem, další vede po stopách Karla Hynka Máchy, jenž v Litoměřicích žil a tragicky zemřel.

Klasická trasa zahrnuje návštěvu nejznámějších a nejvýznamnějších míst města a poslední je zaměřena na sochařství. Specialitou letošního roku jsou prohlídky města s průvodcem v dobovém kostýmu, které se konají každý čtvrtek. Centrum cestovního ruchu je připravilo k 700. výročí narození Karla IV., zaměřeny jsou na rozvoj města v době jeho panování.

Reklama

Výběr článků

Načítám