Hlavní obsah

Čína pokračuje v pirátské architektuře

Novinky, fis

Číňané už okopírovali rakouské městečko Hallstatt, pražský Karlův most, americký Bílý dům a další místa či památky. Jedním z nejnovějších výtvorů je kousek Paříže, kde se mají zabydlet boháči. Výstavba replik slavných budov a měst je pro Čínu typická už léta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská replika částí francouzské metropoleVideo: Reuters

 
Článek

U města Chang-čou, správního střediska provincie Če-ťiang v jihovýchodní Číně nedávno vyrostla věrná replika Paříže. Nechybí v ní Eiffelova věž (vysoká pouhých 108 metrů), Vítězný oblouk a posedět si tu můžete také u fontány, jejíž předlohu stavitelé našli v zahradách zámku ve Versailles.

Jak bezpečně rozeznáte čínskou Paříž od té francouzské? Na činžácích ve čtvrti Tchien-tu-čcheng inspirovanými originálem jednoho z nejromantičtějších měst světa jsou výhradně čínské cedule a nápisy. Navíc je tu neporovnatelně méně turistů. Komplex byl vystavěn proto, aby se sem mohli nastěhovat boháči, kterých je momentálně v této oblasti minimum.

Ve skutečnosti je toto místo zrcadlem chudoby. Místní tady žijí ve slumech a nuzných podmínkách. Za replikou Eiffelovky se tak rozprostírají pole a procházejí chudí dělníci pracující na dokončení „Paříže“.

Napodobování jako architektonický styl

Čína si z napodobování různých světových měst a turistických cílů udělala něco jako sport. Připomeňme jen několik příkladů. Ve městě Čcheng-tu vyrostl rezidenční komplex, který je přesnou replikou britského Rochesteru.

Repliku má v Číně také švýcarské městečko Interlaken, rakouský Hallstatt či kalifornské Orange County. Jednou z nejvíce napodobovaných budov je tu ale americký Bílý dům, který je v Šanghaji, Kuang-čou, Wen-lingu a Nan-ťingu, ať už jako restaurace nebo obytný dům.

Reklama

Výběr článků

Načítám